7 Kolay Adımda Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

7 Kolay Adımda Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Yeni bir iş aramak heyecan vericidir, ancak bu süreçteki tüm prosedür işleri bir eziyet olabilir. Katılacak çok fazla ayrıntı var olası işverenleri araştırmak, profesyonel referansları sıraya koymak, mülakat becerilerini uygulamak ve rolünüz için maaş aralığını kontrol etmek. Kendinize biraz zaman ve güçlük kazandırmak için eski bir özgeçmişi geri dönüştürmek ve en yeni iş deneyiminizle tamamlamak cazip gelebilir.

Bu dürtüye diren. Hayalinizdeki için bir görüşmeye davet edilmeyi umuyorsanız, işverenlerin veya ilgili firmanın IK departmanının dikkatini çekecek yeni güncellenmiş, özelleştirilmiş bir cv'ye ihtiyacınız var. Farklı pozisyonlara başvururken her seferinde özgeçmişinizi sıfırdan oluşturmanız gerekmeyebilir, ancak yine de bu hayati belgeyi her başvuru için uyarlamanız gerekecektir. Bu çabaya değer, çünkü belirli bir işe ve şirkete olan ilginizi vurgulamada uzun bir yol kat edebilir.

Öne çıkacak bir özgeçmiş nasıl yazacağınızdan emin değilseniz, doğru yere geldiniz. İşte bir iş görüşmesine girme şansınızı artırmanıza yardımcı olabilecek bir özgeçmiş oluşturmak için yedi öneri.


Sizi farklı kılacak 7 özgeçmiş yazma ipucu

Her özgeçmiş yazma ipucu listesi size aynı şeyi söyleyecektir: İletişim bilgilerinizle başlayın. Adınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz ve varsa web sitenize ve LinkedIn profilinize bağlantılar. Ardından, sahip olduğunuz tüm deyenimlerinizi ve çalıştığınız firmaları listeleyin.

Ama bundan çok daha fazlası var. İşe alım yöneticilerinin özgeçmişinizi hızlı bir taramadan daha fazlasını vermesini istiyorsanız, onları en baştan bağlamanız gerekir ve bu bizi ilk ipucumuza getiriyor:

1. ipucu. İlgi çekici bir ipucu oluşturun

Sayfanın üst kısmı, iş adayı “hikayenizi” paylaşmak için değerli bir alandır.

Önceden özgeçmişler, bir adayın ne tür bir iş aradığını açıklayan iletişim bilgilerinin hemen altında nesnel bir ifadeye sahipti. Ancak bugün, birçok işe alım yöneticisi ve işe alım uzmanı, daha çok bir profile benzeyen kısa, hızlı bir paragraf görmeyi bekliyor.

Bu önemli iki veya üç cümleyi 30 saniyelik etkileyici konuşmanız olarak düşünün: Deneyiminizi ve eğitiminizi hızlı bir şekilde özetlemeli ve aradığınız rol için ilgili becerilerinizi vurgulamalıdırlar.

Niteliklerinizi özgeçmişinizde ve ön yazınızda daha da açıklayın.

Bir iş görüşmesindeyken, şu soruyu bir şekilde yanıtlamaya hazır olmanız gerekir: “Neden burada çalışmak istiyorsunuz?” Sağlam bir yanıt hazırlama ve sunma konusunda fikir edinmek için bu gönderiye bakın.

2. ipucu. Etkinizi gösterin

Özgeçmişinizin büyük kısmı iş deneyiminize odaklanmalıdır. Geçmişteki işlerinizi en yeniden en eskiye doğru kronolojik sırayla listeleyin görevlerinizi ve başarılarınızı tanımlamak için sonuç odaklı bir yaklaşım benimseyin. Bu, bir projeye veya şirkete nasıl değer kattığınız hakkında anlamlı bilgiler dahil etmek anlamına gelir.

Pozisyonda ne kadar başarılı olduğunuzu göstermek için eylem fiillerini kullanın, spesifik örnekler verin ve ölçülebilir sonuçlar ekleyin. Örneğin, basitçe “proje yönetimini denetledi” demeyin. Bunun yerine, kısa bir proje açıklaması verin ve özel rolünüzü vurgulayın. Örneğin: "Yoğun bir zaman çizelgesinde yeni bir ürün serisi başlatmaktan sorumlu altı kişilik bir ekibin proje yöneticisi."

Ayrıca, etkinizi gösteren somut rakamlar ekleyin. Örneğin, şirketin maliyetleri düşürmesine yardımcı oldunuz mu? Çalışmanız, şirketin satış büyümesini artırmaya doğrudan katkıda bulundu mu? Bu tür verileriniz yoksa, ekibinizin sunduğu çözümleri veya diğer proje sonuçlarını bildirin. Amaç, nasıl bir fark yarattığınızı açıklamaktır.

3. ipucu. Becerilerinizi dahil edin

Kişilerarası becerilerin kariyer başarınız için kritik olduğunu unutmayın. Etkili yazma ve sözlü iletişim, eleştirel düşünme, zaman yönetimi, yaratıcılık ve problem çözme yetenekleri bugün çok değerlidir. Bunları özgeçmişinize ve ön yazınıza eklemek önemlidir.

Ama sadece bu becerileri listelemeyin. İş başvurunuzda başarılı olmalarına yardımcı olacak başka yollar arayın. İyi organize edilmiş, dilbilgisi ve yazım hatası içermeyen (7 numaralı ipucuna bakın) ve başvurduğunuz pozisyona göre hazırlanmış bir özgeçmiş ve ön yazı yazmak için zaman ayırırsanız, bu belgeler yazma becerilerinizi sergilemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca işbirliği, uyarlanabilirlik ve liderlik gibi yeteneklerin altını çizmek için iş geçmişinizi ve başarılarınızı çerçeveleyebilirsiniz.

Diğer yumuşak becerilerin gösterilmesi daha zor olabilir. Örneğin çok azımız sözlü ve sunum becerilerimizi kanıtlamak için bir TED konuşmasına veya başka bir çevrimiçi videoya veya podcast'e işaret edebilir. Ama hepimizin bir LinkedIn profili var. Meslektaşlarınızdan, eski iş arkadaşlarınızdan veya profesyonel ağınızdaki diğer kişilerden yaratıcılığınızdan, liderlik niteliklerinizden ve diğer niteliklerinizden bahseden öneriler yazmalarını isteyin.

4. ipucu. Teknik becerilerinizi vurgulayın

Yazılım becerilerinizi ve teknik bilginizi paylaşın. Örnek olarak, yönetici asistanlığı pozisyonu veya benzeri bir rol için iş adaylarının Microsoft Office deneyimine sahip olması beklenmektedir. Bilgili adaylar, paketin her başvurusunda ve tamamlanan herhangi bir eğitim veya sertifika programında yeterlilik düzeylerini listeleyecektir.

Birçok iş, daha ileri teknoloji becerileri gerektirecektir. İş tanımını kılavuz olarak kullanarak, görev için gerekli olan yazılımla uzmanlığınızı tartışın. Yine, ilgili sertifikaları ve eğitimi listelemelisiniz. Daha da iyisi, mesleki deneyiminizi göstermek için iş geçmişinize ilgili yazılımdan bahsetmeyi ekleyin.

5. ipucu. Eşsiz niteliklerinizin ve deneyiminizin altını çizin

Bir özgeçmişin nasıl yazılacağına ilişkin bu ipucu, pozisyon veya şirketle ilgili yetenekleri vurgulamakla ilgilidir. Örneğin, yabancı dil akıcılığı, işverenin uluslararası operasyonları varsa, görüşme yapma konusunda size avantaj sağlayabilir. Sektörünüzle ilgili bir Meetup grubunun düzenleyicisi olarak rolünüz, liderlik becerileri gösterebilir.

Tutkunuz ne olursa olsun, kendinizi öne çıkarmak için benzersiz niteliklerinizi ve deneyimlerinizi kullanın. Birçok işe alma yöneticisi, potansiyel çalışanların daha eksiksiz bir resmini elde etmeyi sever, bu nedenle bazı dış ilgi alanlarından bahsetmekten korkmayın. Sadece hobilerin ve kişisel uğraşların bir çamaşırhane listesini sağlayarak aşırıya kaçmayın. Özgeçmişinizin profesyonel bir belge olduğunu daima unutmayın.

6. ipucu. Anahtar kelimeler ekleyerek avantajınızı artırın

Birçok şirket, iş ilanlarında kullanılan anahtar kelimeler için özgeçmişleri ve kapak mektuplarını tarar. Özgeçmişinizi yanıtladığınız her iş tanımına göre düzenleyin bu, belgeye her bir gönderinin kullandığı belirli dillerden bazılarını serpmek anlamına gelir.

Örneğin, bir işveren "yöneticilerin takvimlerini tutma" deneyimine sahip bir başvuru sahibi arıyorsa, özgeçmişinizde "programları takip etme" gibi daha sıradan bir ifade yerine aynı ifadeyi kullanın.

7. ipucu. Kopyanızı gözden geçirin!

Bir düzine veya daha fazla özgeçmişi sıralayan bir işverenin, sizi değerlendirmeden çıkarmak için fazla bir nedene ihtiyacı yoktur. Özgeçmişinizi yazım ve dilbilgisi hataları için titizlikle okuyun. Yazım denetimi çalıştırmanın yanı sıra, her bir kelimeye odaklanabilmek için belgenizi yavaşça yüksek sesle okuyun. Son olarak, bir arkadaşınızdan çalışmanızı tekrar kontrol etmesini isteyin. Basit bir yazım hatası, iş görüşmesi yapma şansınızı suya düşürebilir.

Özgeçmiş oluşturmayla ilgili son söz

Her iş, her sektör ve her aday, bu özgeçmiş yazma ipuçlarında bazı ayarlamalar gerektirecektir. Örneğin yaratıcı profesyoneller, özgeçmişlerine portföylerine bağlantılar eklemek isteyeceklerdir . Ve yeni üniversite mezunlarının vurgulayacak çok fazla iş tecrübesi yok, yine de sınıf projelerinden, laboratuvarlardan ve seminerlerden somut ve yumuşak becerilerini konuşmak için alabilirler.

Kariyer hedeflerinizi ilerletmenize yardımcı olacak bir özgeçmişi nasıl yazacağınızı düşündüğünüzde, çıkarım şudur: İşverenler, etki yaratabilecek insanları işe almak ister. Ve bugün, pek çok profesyonelin işini bırakması veya farklı bir şey aramak için yakında birinden ayrılmayı planlaması ile bir işveren, teklif edilen fırsat konusunda ciddi olan bir adayı işe aldığından emin olmak istiyor.

Rol ile içtenlikle ilgilenen ve kuruluşa değer katmaya hazır, sonuç odaklı bir profesyoneli gösteren özel bir özgeçmiş yazın; yakında kendinizi bir iş görüşmesine hazırlanırken bulabilirsiniz.

Yorum Yap