Estetisyen Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Estetisyen Nasıl Olunur? Meslek Bilgin'de Öğrenin

Cilt bakım uzmanları veya estetisyenler olarak da bilinen estetisyenler, kozmetik cilt tedavilerinde uzmanlaşmış kişilerdir. Kozmetik alet ve ürünlerle çalışırlar. Yüz bakımları, bir estetisyenin işinin en yaygın parçasıdır, ancak masaj, ağda ve kese de yapabilirler.


Estetisyen Ne İş Yapar?

Cilt bakım uzmanları veya estetisyenler olarak da bilinen estetisyenler, kozmetik cilt tedavilerinde uzmanlaşmış kişilerdir. Kozmetik alet ve ürünlerle çalışırlar. Yüz bakımları, bir estetisyenin işinin en yaygın parçasıdır, ancak masaj, ağda ve kese de yapabilirler. Estetisyenlerin genel olarak aşağıdaki sorumlulukları vardır:

  • Yüz bakımı ve kimyasal peeling gibi kozmetik tedavi yöntemlerini uygulamak
  • Kozmetik veya cilt bakım ürünleri önermek
  • Cilt tiplerine göre tavsiye ve bilgi sağlamak
  • Evde cilt bakımı rutinleri için önerilerde bulunmak

Ortalama Maaş

Estetikçiler tipik olarak tam zamanlı pozisyonlarda bulunurlar, ancak bazıları yarı zamanlı çalışabilir veya serbest meslek sahibi olabilir. Maaşlar, çalıştıkları yerin büyüklüğüne, türüne ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Deneyim ve eğitim, bir estetisyenin maaşını da etkileyebilir.

En Düşük: 3.500
En Yüksek: 8.750

Estetisyen Gereksinimleri

Estetisyenler, bu sektörde mükemmel olmak için eğitim, öğretim, lisans ve becerilerin bir kombinasyonuna sahip olmalıdır: 

Eğitim


Bir estetisyen olarak çalışmak için bir kozmetoloji derecesi bir gerekliliktir. Bir Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip olmaya ihtiyacınız vardır. Estetisyenlik kursu sunun bir çok kurs vardır. Kozmetoloji programlarında öğrenciler cilt bakım tedavilerini nasıl yapacaklarını, ürünleri nasıl uygulayacaklarını ve müşterilerle nasıl uygulayacaklarını öğrenirler.

Bazı ülkelerde estetisyenler, master veya medikal estetisyen olmak için ek eğitimi tamamlayabilirler. Bu estetisyenler, sağlık bakım ortamlarında gelişmiş tedaviler yapabilirler. Uzman bir estetisyen olmak için öğrencilerin cilt bozuklukları için özel tedavileri, ameliyat öncesi ve sonrası cilt bakımı ve daha fazlasını öğrendikleri 600 saatlik bir eğitim programını tamamlamaları gerekir.

Öğretim


Cilt bakımı uzmanları, uygulamayı planladıkları ülkenin gereksinimlerine bağlı olarak, akredite bir okulda 260 ila 700 saat arasında eğitim alırlar. Örgün eğitim yerine çıraklık eğitimi de alabilirler. Yerleşik estetisyenler ile çalışmak, onların kozmetoloji okulunda tipik olarak öğrenecekleri birçok beceri ve kavramı öğrenmelerini sağlayacaktır. Çıraklık programları, pratik öğrenme ve uygulamalı deneyim avantajı sunar.

Sertifikalar

Estetisyen olmak için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip olmak gerekmektedir.

Yetenekler

Başarılı olmak için estetisyenlerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli becerilere ve niteliklere ihtiyacı vardır:

Detaylara Dikkat


Estetisyenler, belirli bir ürünün veya prosedürün müşterileri için en iyi olup olmadığını bilmelidir. Müşterilerin ihtiyaçlarının farkında olmalı ve onlara mümkün olan en yüksek kalitede hizmet vermelidirler. Estetisyenlerin ayrıca belirli ürünlere karşı potansiyel reaksiyonların farkında olması ve bu durumları ortaya çıkarsa yönetebilmesi gerekir. 

Zaman Yönetimi


Estetikçiler genellikle birkaç farklı görevi yerine getirir ve aynı anda birden fazla müşteriyi tedavi eder. Zaman yönetimi becerileri, görevlerini yerine getirmelerini ve yine de müşterinin beklediği yüksek hizmet kalitesini korumalarını sağlayacaktır. 

Müşteri Servisi


Estetisyenler, profesyonel ve kendinden emin bir tavır sergileyerek müşterilerin salon veya spada kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olmalıdır. Müşterilerine yeni prosedürleri iletebilmeli ve önerilen tedaviler veya prosedürler hakkında sahip olabilecekleri soruları cevaplayabilmelidirler.

Cilt bakım ürünleri konusunda bilgi sahibi


Estetisyenler, müşterilerine en güvenli ve en etkili cilt bakım çözümlerini sunma yeteneklerini sağlamak için çeşitli cilt bakım ürünlerine aşina olmalıdır. Yaklaşan ürün sürümlerinden haberdar olmalı ve müşterilerine uygun ürünleri önerebilmelidirler.

Estetisyenlerin Çalışma Ortamı

Estetikçiler genellikle salonlarda veya kaplıcalarda çalışırlar. Ayrıca bir dermatolog ofisinde veya vaka bazında bir dermatolog tarafından sevk edilerek çalışabilirler. Bazı dermatologların klinik personelinin bir parçası olarak tam zamanlı çalışan bir estetisyen bile olabilir. Bu gibi durumlarda estetisyenler dermatoloğun direkt gözetimi altında bazı işlemleri gerçekleştirir veya ameliyat öncesi ve sonrası bakıma yardımcı olur.

Estetisyenler, rollerine ve çalışma ortamına bağlı olarak uzmanlık alanlarında farklılık gösterir. Çoğu estetisyen aşağıdaki hizmetleri sağlar:

  • Yüz  Bakımı : Çoğu estetisyen, temel hizmetlerinin bir parçası olarak yüz bakımı gerçekleştirir. Yüz bakımı, derin temizleme tedavisi, pul pul dökülme ve serum uygulamasını içerebilir.
  • Akne tedavisi :  Estetisyenler, daha kapsamlı bir akne tedavisi programının parçası olarak peeling ve temizlik sağlayabilir. Ayrıca küçük sivilce vakalarını hafifletmeye yardımcı olabilecek reçetesiz ürünler de önerebilirler.
  • Mikrodermabrazyon :  Bu prosedür, hücrelerin özel bir aletle deriden çıkarılmasını içerir.
  • Yüzeysel peeling :  Bu prosedür, dış tabakayı eksfoliye eden ve görünümünü iyileştiren cilde alfa hidroksi asit uygulanmasını içerir. Alternatif olarak estetisyenler laktik, glikolik veya salisilik asit kullanabilirler. 
  • Vücut ovma, maske veya sargı :  Estetisyenler vücudun diğer bölgelerindeki cildi de tedavi edebilir. Vücut peelingi, cildi pul pul dökmek için tuz parlamaları veya şeker peelingleri içerir. Estetisyenler, cildi pürüzsüzleştirmek ve yumuşatmak için kil vücut maskeleri ve deniz yosunu vücut sargıları da uygulayabilir.
  • Epilasyon :  Çoğu estetisyen, vücudun çoğu yerinde epilasyon hizmeti verir. Yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında ağda, diş açma ve lazer tedavisi yer almaktadır. 
  • Makyaj :  Bazı estetisyenler özellikle balo veya düğün gibi özel etkinlikler için makyaj uygulama hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmeti veren estetisyenlerin çoğu kendi kozmetik ürünlerini kullanacaktır.

Estetisyen Nasıl Olunur?

Estetisyen olmak için şu adımları izlemelisiniz:

1. Bir kozmetik kursu tamamlayın.

Lisanslı bir estetisyen olmadan önce resmi kozmetoloji eğitimine ihtiyacınız olacak. Bir lisans programı size cilt analizi, cilt bakımı, ağda, kimyasal tedaviler ve makyaj uygulaması konularında gerekli eğitimi verecektir. Ayrıca cilt koşullarını ve cilt hastalıklarını nasıl tanımlayacağınızı da öğreneceksiniz. Kozmetoloji programları genellikle topluluk kolejlerinden ve mesleki eğitim okullarından alınabilir. Kursunuzu akredite bir kozmetoloji okulunda da tamamlayabilirsiniz. Estetisyen olmak için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Bu sertifikayı veren kurslar bulunmaktadır. Bu kurslar genellikle mezuniyet sonrasında kursiyerlerine iş imkanları da sağlamaktadır.

2. Sürekli eğitime devam edin.

Çoğu ülkede, estetisyenler sertifikalarını yenilemek için sürekli eğitimden geçerler. Kimyasal soyma ve lazer tedavilerinde ileri düzey kurslar almak ve sektördeki yeni teknikler ve beceriler hakkında bilgi edinmek için ilgili çalıştaylara ve konferanslara katılmak genellikle faydalıdır.

Estetisyen İş Tanımı Örneği

Firmamızda görevlendirilmek üzere sertifikalı estetisyen aranmaktadır. Başarılı başvuru sahipleri, kendini işine adamış kozmetoloji uzmanlarından oluşan bir ekibin parçası olacak ve spa ekibimizde önemli bir rol oynayacaktır. Bu pozisyon, kendini motive eden ve minimum denetimle çalışabilen tüm kararlı ve tutkulu bireylere açıktır.

Sorumluluklar şunları içerir:

  • En az lise, tercihen lisans düzeyinde estetisyenlik eğitimi almış,
  • Uzman estetisyen veya  estetisyenlik belgesi sahibi,
  • Branşı ile ilgili özel eğitimler ve güncel uygulamalar ile kendisini sürekli geliştiren ve yenilikleri takip eden,
  • Alanında en az 1 yıl deneyim sahibi,
  • Lazer epilasyon ,zayıflama ve cilt bakımı deneyimi bulunan,
  • İletişim yeteneği güçlü, diksiyonu düzgün,
  • Gelişime açık ve sorumluluk sahibi,
  • Dış görünümüne özen gösteren, 
  • Hasta memnuniyetine önem veren.

Yorum Yap