"Neden Burada Çalışmak İstiyorsunuz?" Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

"Neden Burada Çalışmak İstiyorsunuz?" Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?


Neden burada çalışmak istiyorsunuz? Bu yaygın bir mülakat sorusudur, ancak aynı zamanda özellikle bu soruya geçildiğinde yanıtlaması zor olabilecek bir sorudur. Bu soruya sağlam bir yanıt hazırlamamak risklidir, çünkü potansiyel bir işverenin size bir iş teklifini uzatıp uzatmaması konusunda belirleyici bir unsur olabilir.

Ve birçok işe alım yöneticisi şu anda adaylara bu soruyu soruyor. “Büyük İstifa”nın bir parçası olarak işlerini bırakan pek çok profesyonelle birlikte, işverenler işe aldıkları yeni kişilerin bu fırsat konusunda ciddi olduğundan ve uzun vadede kuruluşun bir parçası olmakla ilgilendiğinden emin olmak istiyor.

Yakın tarihli bir ankette, her 10 işçiden dördü, önümüzdeki altı ay içinde bir iş değişikliği yapmayı düşündüklerini söyledi.


Ne zaman 'Neden burada çalışmak istiyorsun?' sözlerini duyabilirsiniz.

İş görüşmesinin herhangi bir noktasında, gerçekten. Ancak, görüşmeci bunu konuşmanın tonunu ayarlamak için kullanabileceğinde, bu soruyla toplantının başlarında karşılaşmanız daha olasıdır. İşe alım müdürü, şimdi fırsat hakkında daha fazla ayrıntı öğrendiğinize göre, fırsata olan ilginizi ve hevesinizi teyit etmeye çalıştığından, görüşmenin sonuna doğru da gelebilir.

“Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?” gibi sorunun diğer biçimlerine dikkat edin. veya “Bu pozisyonla neden ilgileniyorsunuz?”

Nasıl cevap verilmeyeceğine dair örnekler

“Neden burada çalışmak istiyorsun?” sorusuna tam olarak nasıl cevap vermelisiniz? işe ve kuruluşa bağlıdır ve elbette size ve kendinizi nasıl ifade etmek istediğinize bağlıdır. Hemen hemen her görüşme durumuna uyacak anlamlı bir yanıtın nasıl formüle edileceğini bilmek, işverenlerin muhtemelen duymak istemediklerini anlamakla başlar. Bazı örnekler şunları içerir:

  • “Dürüst olmak gerekirse, sadece bir işe ihtiyacım var ve bu ilginç görünüyordu.” Bu kesinlikle samimi bir cevap. Ancak, işe veya şirkete samimi bir ilgi göstermek için hiçbir şey yapmaz. Ayrıca, işe alım müdürü, daha çekici bulduğunuz başka bir fırsat için firmadan ayrılmanız konusunda endişe duyabilir.
  • “Bunu daha büyük ve daha iyi şeyler için bir adım olarak görüyorum.” Hiçbir işveren, her çalışanın uzun süre kuruluşta kalmasını beklemese de, bunun gibi bir yanıt, şimdiki zamandan çok geleceğe odaklandığınız anlamına gelir. Ayrıca, işe alınmadan önce bir ayağınızın zaten kapıdan çıktığını gösteriyor.
  • "Bu şirketin iyi maaş ve avantajlar sunduğunu duydum." Herhangi bir şirket, tercih edilen bir işveren olarak görülmek ister ve önde gelen şirketler, en iyi yetenekleri işe almak için rekabetçi ücretler sunmaları gerektiğinin farkındadır. Bununla birlikte, iş için çalışmak için birincil motivasyonu para olan insanları işe almak istemiyorlar.

Pozisyonu neden istediğinizi açıklamanın daha iyi bir yolu

“Neden burada çalışmak istiyorsun?” sorusuna ikna edici bir cevap bulmanın anahtarlarından biri. soruyu şu şekilde değiştirmektir: “Bu şirket beni neden işe almak istesin?”

Başka bir deyişle, işi almanın neden size fayda sağlayacağından çok, ne sunabileceğinizi ve nasıl bir etki yaratabileceğinizi düşünün. Yanıtınızı geliştirirken göz önünde bulundurmanız gereken üç soru:

Şirketin başarılı olmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Şirkette ve sektöründe neler olup bittiğini okuyun. Yakın zamanda ürün veya hizmet tekliflerini değiştirdi mi? Karşı karşıya olduğu rekabet baskıları nelerdir? Bu manzarayı düşünün ve “Şu anda bu işveren için özellikle yararlı olacak hangi bilgi ve tecrübeye sahibim?” diye düşünün.

Bu şirkette potansiyel olarak hangi geçmiş kariyer başarılarını tekrarlayabilirsin?

Önceki işlerinizde işverenlerinizin beklentilerini nasıl karşıladınız veya aştınız? Hangi sorunları çözmede önemli bir rol oynadınız? Şirketin para biriktirmesine veya başka bir şekilde kârlılığını artırmasına yardımcı olan hangi fikirleri sundunuz? Potansiyel işveren için değer yaratmak üzere gelecekte uygulayabileceğiniz hangi dersleri öğrendiniz?​

Şirketin kültürünü nasıl tamamlayacaksınız?

Bir adayın organizasyon kültürüne uyum sağlama yeteneği, birçok işveren için önemli bir işe alma faktörüdür. Bu nedenle, şirketin kültürü üzerine ödevinizi yapın ve en çekici bulduğunuz şeyi belirleyin. Örneğin, firma girişimci düşünceyi teşvik ediyorsa ve bu sizin için önemliyse, cevabınıza bunu da ekleyin.

'Neden burada çalışmak istiyorsun?' sorusuna yumuşak bir yanıt vermek.

Gerçek bir görüşme durumunda, hazırladığınız cevabı cilalı ama doğal bir şekilde vermek istersiniz. Size özel yanıtınızı oluşturmak için ilham kaynağı olarak aşağıdaki yönlendirmelerden birini kullanmayı düşünün:
  • “Bu fırsatı, heyecan verici/ileriyi düşünen/hızlı hareket eden bir şirkete/sektöre katkıda bulunmanın bir yolu olarak görüyorum ve bunu kendi aracımla/birlikte yapabileceğimi hissediyorum…”
  • “Becerilerimin bu pozisyon için özellikle uygun olduğunu hissediyorum çünkü…”
  • “Bu rolde ve şirkette başarılı olacak türden bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum çünkü…”
  • “Bu iş fırsatı beni heyecanlandırıyor, çünkü bana izin verecek…”
“Neden burada çalışmak istiyorsunuz?” sorusuyla karşılaştığınızda (veya “ Bana kendinden bahset ” ve “ En büyük zayıf yönleriniz nelerdir? ” gibi diğer zorlayıcı olanlar ), bazı iş arayanlar yanlış bir şey söyleyeceklerinden endişe ederek donup kalırlar. Ancak soruyu önceden tahmin ederseniz ve görüşmeden önce bir cevap hazırlamak için zaman ayırırsanız, şaşırmış hissetmekten kaçınırsınız ve kazanan bir cevapla hedefi vurma şansınız artar.

Yorum Yap