Muhasebe ve Denetimçi Nedir? Ne İş Yapar?

Muhasebe ve Denetimçi Nedir? Ne İş Yapar?

Muhasebeciler ve denetçiler, doğru kamu kayıtları tutar, bir kuruluşun vergilerinin tam ve zamanında ödenmesini sağlar ve faaliyetlerinin denetlenmesine yardımcı olur. Şirketin mali bilgilerini analiz ederler ve bir şirketin mali durumu hakkında bilgiye ihtiyaç duyan kişiler, diğer şirketler ve hükümet temsilcileriyle iletişim kurarlar. Muhasebeciler ve denetçiler, müşterilere finansal bilgi sağlamanın yanı sıra finansal planlama hizmetleri, bütçe analizi, sınırlı yasal hizmetler ve bilgi teknolojisi hizmetleri de sağlar.


Muhasebeci ve denetçi uzmanları çalıştıkları alana bağlıdır. Muhasebecilerin ve denetçilerin çoğunluğu kamu, yönetim, iç denetim ve devlet muhasebesinde çalışmaktadır.


Serbest muhasebeciler bireyler, hükümetler, şirketler veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar için çeşitli vergi, denetim ve danışmanlık hizmetleri sağlar. Örneğin serbest muhasebeciler, iş tercihleriyle ilgili vergi avantajları ve dezavantajları konusunda müşterilerine danışmakta ve gelir vergisi beyannameleri hazırlamaktadır. Diğer muhasebeciler, müşterilerine tazminat veya çalışan sağlık yardımları, muhasebe ve veri işleme sistemlerinin geliştirilmesi ve varlık koruma kontrollerinin uygulanması hakkında danışır. Dış denetçiler, mali tabloları denetler ve yatırımcılara ve yasal makamlara, tabloların uygun şekilde hazırlanıp raporlandığını bildirir. Birçok mali müşavir aynı zamanda muhasebe firmaları için çalışan veya kendi şirketlerini yöneten Yeminli Mali Müşavirlerdir (CPA).


Adli muhasebeciler, zimmete para geçirme, menkul kıymet dolandırıcılığı, yasadışı olabilecek karmaşık finansal işlemler, iflas ve sözleşme komplikasyonları ve organize suçlar tarafından yürütülen kara para aklama gibi beyaz yakalı suçları araştırır. Adli muhasebeciler, olası suç davranışlarını araştırmak için muhasebe, finans ve yasal bilgilerini kullanırlar. Mali suçları araştırmak ve uzman tanıklığı sağlamak için kolluk kuvvetleri ve avukatlarla birlikte çalışırlar.


Muhasebe skandallarına yanıt olarak yeni yasalar, kamu muhasebecilerinin sağlamasına izin verilen denetim dışı hizmetleri kısıtlamaktadır. Örneğin, mali tabloları denetleyen ve vergi konularında danışmanlık yapan firmalar, yatırım konuları, yasal sorular, insan kaynakları sorunları veya teknoloji konularında aynı şirkete danışamazlar. Ancak firmalar, denetim hizmeti vermedikleri müşterilere danışabilecekleri gibi, kendi bünyelerinde de hizmet verebilirler.


Maliyet, yönetim, kurumsal, endüstriyel veya özel muhasebeciler olarak da bilinen yönetim muhasebecileri, müşterilerinin finansal bilgilerini analiz eder ve belgeler. Bütçeleme, maliyet ve varlık yönetiminden ve şirketin performansını değerlendirmekten sorumludurlar. Birçoğu üst yönetimde çalışan yönetim muhasebecileri, yeni ürün geliştirme ve şirket planlamasına katılırlar. Yönetim muhasebecileri, üst yönetime iş kararları vermek için ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamak için mali tabloları analiz eder ve alacaklılara, hissedarlara, vergi makamlarına ve düzenleyici kurumlara mali raporlar sağlar. Muhasebe departmanlarındaki yönetim muhasebecileri, maliyet muhasebesinde çalışır, bir şirketin finansmanını bütçeler ve yönetime finansal analiz sağlar.


Devlet muhasebecileri ve denetçileri, devlet kurumları için mali kayıtları kaydeder ve inceler ve ticari uygulamaları vergilere ve devlet düzenlemelerine tabi olan şirketlere ve kişilere denetim hizmetleri sunar. Yerel, eyalet veya federal hükümet kurumları için çalışan muhasebeciler, ajansların kendilerine tahsis edilen parayı almasını ve paranın yasal kararlara uygun olarak harcanmasını sağlamaktan sorumludur. Devlet için çalışan muhasebeciler mali yönetim, mali tablo incelemesi, idaresi yapabilirler.


İç denetçiler, israfı, dolandırıcılığı ve kötü yönetimi izlemenin yanı sıra bir şirketin iç kontrollerinin etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. İç denetçiler, doğru kayıtları tutmak için mali ve bilgi sistemlerini, yönetim politikalarını ve iç kontrolleri değerlendirir. Ayrıca şirket operasyonlarının etkinliğini ve verimliliğini değerlendirir ve şirketin devlet düzenlemelerine uyup uymadığını belirlerler. Bilgisayarlar finansal işlemleri anında otomatikleştirdiğinden, denetçiler yönetime etkili kontroller konusunda tavsiyede bulunmak için gerçek zamanlı verileri kullanabilir. Verilerin güvenilir olduğundan emin olmak için bilgisayar sistemlerini denetlerler.


İç denetçiler bilgi teknolojisi, uyum ve çevre denetçileri olarak uzmanlaşabilirler.


Teknolojideki değişimler nedeniyle muhasebecilerin sorumlulukları da değişmektedir. Muhasebeciler, özel yazılımları kullanarak, standart formatlarda listelenen işlemleri özetler ve düzenler, böylece verilerin kaydedilmesi ve yönetilmesi için gereken süreyi azaltır. Muhasebeciler ve denetçiler, müşterilerinin bilgisayarlarından bilgi almak ve daha erişilebilir olmak için modern teknolojiyi kullanabilir. Birçok muhasebeci, veri yönetimi ve analiz yazılımı geliştirir ve sürdürür ve bilgisayar sistemi uzmanlarını denetleyerek, teknoloji planları geliştirerek çalışır.


Muhasebeciler danışmanlık hizmeti vermektedir. Muhasebeciler, müşterilere bütçe hazırlama, varlık yönetimi, risk azaltma ve emeklilik planlaması konusunda tavsiyelerde bulunur. İnsanlar finansal tavsiye sağlamak için güvenilir muhasebecilere bağımlıdır, ancak bir müşteri için mali tablolar hazırlayan muhasebeciler aynı müşteriye başka danışmanlık hizmetleri sağlayamazlar.

Çalışma ortamı

Çoğu muhasebeci ofiste çalışır, ancak bazıları evde çalışır. Devlet kurumları, kamu muhasebe firmaları veya birden fazla şubesi olan şirketler için çalışanlar, işlerini yapmak için sık sık seyahat etmek zorunda kalabilirler.

Çoğu muhasebeci haftada 40 saat çalışır, ancak çok sayıda müşterisi olan çoğu uzun saatler çalışır. Vergi muhasebecileri vergi mevsiminde uzun saatler çalışır.

Eğitim, Öğretim ve Nitelikler

Çoğu muhasebeci ve denetçinin, muhasebe veya ilgili bir kariyer alanında en az bir lisans mezunu olması gerekir. Birçok muhasebeci ve denetçi, bir lisans derecesi kazanmanın yanı sıra, Yeminli Mali Müşavir (CPA) atamasını kazanmak gibi muhasebe kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olmak için kariyere özel bir sertifika alacaktır.

Eğitim ve öğretim. Çoğu muhasebeci ve denetçi kariyer pozisyonu, muhasebe veya ilgili bir kariyer alanında bir önlisans veya lisans derecesi gerektirir, ancak günümüzde birçok işveren, muhasebe alanında yüksek lisans veya muhasebe alanında yüksek lisans derecesine sahip adayları tercih etmektedir.. Bazı üniversiteler, öğrencileri iç denetim gibi yeni uzmanlık gerektiren mesleklerde çalışmaya hazırlamak için finans, işletme ve muhasebe programları sunmaktadır. Birçok profesyonel dernek, çeşitli sürekli mesleki eğitim kursları, sınıfları ve sertifikalar sunar.

Giriş seviyesindeki muhasebeci ve denetçilerin çoğu, daha fazla bağımsızlık ve sorumluluk elde etmeden önce deneyimli bir muhasebecinin veya denetçinin gözetimi altında çalışır.

Maaş

Muhasebe ve denetim alanında çalışanlar için, Mart 2022'de ortalama ücret 8.200 TL dir. En çok kazananlar için ücret 16.400 TL ve en düşük ücret 4.250 TL Asgari ücrettir.

Sonuç

Muhasebeciler ve denetçiler için istihdam haberleri, sayılarının 2022-2023 arasında yüzde 13'e kadar artması bekleniyor. Bu, diğer meslekler için büyüme ile aynı. Bu büyüme, ülke ekonomisinin genel sağlığından büyük ölçüde etkilenir. Ekonomik büyüme ile birlikte, rolleri doldurmak için daha fazla muhasebeci ve denetçi ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Kurumsal skandallar ve diğer mali krizler nedeniyle işletmeler, kayıtlarının yeni yasa ve düzenlemelere uygun olmasını sağlamak için daha fazla muhasebeci ve denetçi işe alarak yanıt veriyor. İşletmelerin büyümek için kredi alabilmeleri için krediye layık olmaları gerekir ve bu aynı zamanda denetçilere ve onların yeteneklerine olan ihtiyacı da artıracaktır.

Yorum Yap