SEO Yöneticisi Nedir? SEO Yöneticisi Nasıl Olunur?

SEO Yöneticisi Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

İnternet üzerinden araştırma yaparken, yalnızca ilk sayfadaki sonuçlar genellikle kullanıcıların ilgisini çeker, bu nedenle bu yerler oldukça rekabetçidir. Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitelerinin nasıl olabildiğince üst sıralarda görünebileceği konusuyla ilgilenir. SEO yöneticileri, daha fazla ziyaretçinin ve yeni müşterinin kendi sitelerinden haberdar olması için analizler yapar ve uygun konseptler geliştirir.

Bu yazıda, bunun hangi görevleri içerdiğini ve bir SEO yöneticisi olarak başarılı olmak için hangi gereksinimleri karşılamanız gerektiğini ayrıntılı olarak öğreneceksiniz.

Tanım: SEO Yöneticisi nedir?

Arama motorları, kullanıcılara en iyi ve en alakalı sonuçları sağlamak ve bunu yapmak için özel algoritmalar kullanmak ister. Arama sonuçlarının kalitesini optimize etmek için sıralama faktörleri sürekli olarak revize edilir.

SEO yöneticileri, web sitelerinin arama sonuçlarında mümkün olduğunca yüksek görüntülenmesi için web sitelerini bu sıralama faktörlerine uyarlama görevine sahiptir. Bunun için site içi ve site dışı optimizasyon gibi çeşitli çalışma adımları gereklidir. Site içi optimizasyon, içerik ve teknik yapı ile ilgilenen tüm önlemleri içerir. Web sitesinin dışında görünürlüğü artıran önlemlere site dışı optimizasyon denir.

SEO yöneticileri analizlerin çoğunu yapsa da, optimizasyon için uygulama genellikle farklı departmanlara aittir ve bu nedenle görev alanı dışındadır. Ek olarak, iyileştirmeler ancak birkaç hafta sonra fark edilir ve yıllar sonra bile bir alan adı ile yapılacak işler vardır.

SEO Yöneticisi Nasıl Olunur Önkoşullar Ve Beceriler


SEO yöneticisinin işiyle ilgileniyor musunuz? Ancak hala hangi eğitime ihtiyacınız olduğundan ve ne yapabilmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?

Eğitim ve Çalışmalar


SEO Yöneticisi işi için hala özel bir eğitim veya çalışma yoktur. Yine de, bazı kurslara arama motoru optimizasyonu için bir modül entegre edilmiştir. Örneğin, ekonomi, işletme bilişimi veya çevrimiçi pazarlama okumak ve aynı zamanda eğitiminize devam etmek mantıklıdır. Ancak bu arada, eğitim ve ileri eğitim için giderek daha fazla fırsat gelişiyor.

Bir SEO yöneticisi olarak başlamak genellikle staj veya hobi şeklinde olur, bu yüzden hala okurken şirketlerde pratik deneyim kazanmak mantıklıdır. Bununla birlikte, meslek, öğrenmeye devam etme isteğini gerektirir. Birçok BT alanında olduğu gibi, SEO yöneticisinin işi sürekli değişiyor ve en son gelişmelerden haberdar olmak için yöneticilerin eğitim kurslarına ve konferanslara katılması gerekiyor. BT ve pazarlama becerileri genellikle bu etkinliklerde kazanılır.

Bu Meslek Dikkatinizi Çekebilir: IT Yöneticisi Ne İş Yapar?


Nitelikler ve Beceriler


Profesyonel bir dereceye ek olarak, bir SEO yöneticisi olarak başarılı olmak için çeşitli becerilere sahip olmalısınız:

Bir SEO yöneticisi olarak, teknolojiye ve temel programlama becerilerine ilgi duymalısınız. Teoride ve pratikte arama motoru optimizasyonu konusunda uzman bilgisi de elbette gereklidir. Bu aynı zamanda, örneğin anahtar kelime araştırması ve sonraki analizler gibi çeşitli araçlara aşina olduğunuz anlamına gelir.

Takım çalışması önemli bir ön koşuldur çünkü optimizasyon için uygulama genellikle diğer alanlar tarafından üstlenilir. Meslektaşlarınıza çalışmalarını eleştirdiğiniz ve bunun sonucunda düzeltmeler yapılması gerektiği hissini vermekten kaçınmak için diplomasi ve empati gereklidir. SEO yöneticileri bu nedenle yalnız savaşçılar değildir, çalışmalarında başarılı olmak için farklı ilgi gruplarıyla uğraşmak zorundadır.

SEO yöneticilerinin bakış açılarını netleştirebilmeleri ve farklı paydaşlar arasında aracılık edebilmeleri için çeşitli raporların ve analizlerin oluşturulması için iyi iletişim becerileri de gereklidir.

SEO yöneticileri, arama motoru algoritmalarındaki habersiz değişiklikler nedeniyle iş genellikle tahmin edilemez olduğundan, büyük bir zaman ve başarı baskısı altında çalışırlar. Bu nedenle, her zaman yeni durumlara dahil olabilmeniz için bu işte esnek ve dayanıklı olmalısınız.

SEO Yöneticileri için Diğer Önemli Nitelikler:

  • İngilizce bilgisi
  • İçerik yönetim sistemleri konusunda bilgi sahibi
  • İstatistik oluşturma ve sıralama stratejisi için analitik düşünme ve sayılara yüksek ilgi
  • Kendinizi daha fazla eğitmek için bağımsız çalışma

SEO Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?


Temel olarak, web sitesindeki trafiği artırmak ve içeriğin daha iyi bilinmesini sağlamak SEO yöneticilerinin görevidir. Amaç, kendi ana sayfanızın arama motorlarında olabildiğince üst sıralarda yer alması ve böylece daha fazla ziyaretçi kazanmasıdır. Bunu başarmak için bir dizi site içi ve site dışı optimizasyon gerçekleştirilir.

Bir bakışta SEO yöneticisi olarak görevler:

  • Anahtar Kelime-Araştırma
  • Bağlantı kurma
  • Eylem önerilerinin analizi ve formülasyonu
  • Rakiplerin faaliyetlerini ve eylemlerini izlemek
  • Web sitesini optimize etmek için konseptlerin geliştirilmesi
  • Verilerin sunum şeklinde hazırlanması
  • Diğer departmanlarla koordinasyon (örn. çevrimiçi düzenleme, web geliştirme ve grafik departmanı)

Bir SEO Yöneticisi Ne Kadar Kazanır?


Bir SEO Yöneticisi olarak, Türkiye genelinde ayda ortalama 5-8 Bin TL kazanırsınız.
Profesyonel deneyiminize, şirket büyüklüğünüze ve bölgenize bağlı olarak, bir SEO yöneticisi olarak yılda 80-100 Bin TL'ye kadar kazanabilirsiniz.

(Bu rakamlar ortalama üzerine alınmıştır, bu rakamların çok üzerinde kazanan SEO yöneticileri vardır)

SEO Yöneticileri için Potansiyel Sektörler


SEO Yöneticisinin işi, internette var olmak ve rekabette öne çıkmak için giderek daha önemli hale geliyor. Bu nedenle, kendi web sitesi olan her şirket, arama motoru optimizasyonu konusuyla ilgilenmelidir. Buna göre SEO yöneticileri belirli sektörlere bağımlı olmayıp birçok alanda alanında uzman kişiler aranmaktadır.

İstihdam olanakları söz konusu olduğunda da çeşitli seçenekler vardır. SEO yöneticileri, ajanslarda veya doğrudan şirketlerde serbest çalışan olarak çalışabilir. Kendilerini eğitmeye devam eden ve muhtemelen uzmanlaşan (örneğin, resim ve video aramaları için SEO) hızla yeri doldurulamaz bir çalışan haline gelebilir.

SEO Yöneticisi Olarak İş Başvurusu


SEO yöneticisinin işi için doğrudan bir eğitim olmadığından, mümkün olduğunca erken arama motoru optimizasyonu konusunda deneyim kazanmanıza yardımcı olur. Öğreniminiz sırasında ileri eğitim veya seminerler yoluyla teorik olarak öğrenci işlerinde ve stajlarda pratik deneyim kazanabilirsiniz. Belirli alanlara zaten aşina iseniz, başvurunuzda bunu da ele almalısınız.

Aksi takdirde, mailinizde, ön yazınızda ya da cv’nizde ekip çalışması ve diplomasi gibi ilgili yumuşak becerileri vurgulayabilirsiniz. Ve elbette arama motoru optimizasyonunda çevrimiçi konular ve güncel eğilimler konusunda hevesli olmalı ve bunu iletmelisiniz.

Bir SEO yöneticisi olarak yan giriş için fırsatlar da vardır. Örneğin gazetecilikten geliyorsanız ve web içeriği oluşturma konusunda bilgiliyseniz, uygun eğitim almış SEO yöneticileri için de iş kabul edebilirsiniz.

Sonuç


Özellikle günümüzde, artan rekabet baskısı nedeniyle SEO yöneticileri giderek daha önemli hale geliyor. Bir SEO Yöneticisi olarak bir kariyer hedefliyorsanız, yapmanız gereken...

1. Ekonomi, işletme bilişimi veya çevrimiçi pazarlama okumak ve arama motoru optimizasyonu konusunda ileri seviye eğitim kurslarına katılmanız gerekmektedir.
2. Çevrimiçi konulara ve teknolojiye ilgi duyuyor olmalısınız.
3. Esas olarak kendi web sitenize gelen trafiği artırmaktan siz sorumlusunuz.

Yorum Yap