IT Yöneticisi? IT Yöneticisi Ne İş Yapar? IT Yöneticisi Nasıl Olunur?

IT Yöneticileri , yönetici düzeyinde çalışır ve bir kuruluşun IT departmanından sorumludur . IT projelerinin başarıyla tamamlanmasını sağlar ve ekiplerinin verimli çalışmasını garanti eder. Şirket içinde yüksek bir önceliğe ve dolayısıyla büyük bir sorumluluğa sahiptirler, çünkü iyi işleyen bir IT altyapısı şirketin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak, IT yöneticileri ya IT ekiplerine ya da tüm IT departmanına liderlik eder. Bir arayüz olarak çalışırlar ve kendilerine rapor veren çalışanlar ile şirketin geri kalanı arasında arabuluculuk yaparlar.

Bu makalede, bir IT yöneticisinin görevlerinin nasıl göründüğünü ve bu iş için hangi gereksinimleri karşılamanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Tanım: IT Yöneticisi Nedir?

IT Yöneticileri, yönetici düzeyinde çalışır ve bir kuruluşun IT departmanından sorumludur. IT projelerinin başarıyla tamamlanmasını sağlar ve ekiplerinin verimli çalışmasını garanti eder. Şirket içinde yüksek bir önceliğe ve dolayısıyla büyük bir sorumluluğa sahiptirler, çünkü iyi işleyen bir IT altyapısı şirketin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Adından da anlaşılacağı gibi, IT becerilerine ek olarak, yönetim niteliklerine de sahiptirler. Ayrıca IT yöneticileri, şirketin faaliyet gösterdiği sektör hakkında iyi bir bilgiye sahip olmalıdır. Bölüm başkanı olarak IT yöneticileri görevleri dağıtır ve projelerin zamanında tamamlanmasını sağlar. Ekip ile ihtiyaca dayalı yazılım çözümleri geliştirebilirsiniz.

Nasıl IT Yöneticisi Olunur? Önkoşullar Ve Beceriler

Bir IT yöneticisinin işiyle ilgileniyor musunuz? Ancak hala hangi eğitime ihtiyacınız olduğundan ve ne yapabilmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?

Eğitim ve Çalışmalar

Bir IT yöneticisi olarak, bilgisayar bilimi veya işletme yönetimi diplomanız olmalıdır. Bununla birlikte, ikincisi de, çalışmalarınızı IT'ye odaklamış olmanız önemlidir. Bu nedenle, en iyi gereksinim her ikisinin birleşimidir. Bilgisayar bilimcisi olarak çıraklık aynı zamanda mesleğe girmek için bir fırsattır, ancak tamamlanmış bir lisans derecesi ile şansınız daha yüksektir.

Bilgi teknolojisi sürekli değiştiği için, IT yöneticilerinin sürekli eğitim ve öğretim konusunda güncel kalmaları gerekir. Birkaç yıllık mesleki deneyimden sonra bile, IT yöneticilerinin kendilerini eğitmeye devam ettiği ve sektördeki en son gelişmelere aşina olduğu varsayılmaktadır.

Nitelikler ve Beceriler

Profesyonel bir dereceye ek olarak, bir IT yöneticisi olarak başarılı olmak için çeşitli becerilere sahip olmalısınız:

Şirkette IT yöneticisi pozisyonunu almak için birkaç yıllık mesleki deneyim gereklidir. Mezun olduktan hemen sonra böyle bir yönetici rolü almanız pek olası değildir. IT alanında (işletim sistemleri, programlama dilleri, IT güvenliği, veritabanları) geniş bir bilgi yelpazesine ek olarak, bir dizi başka beceri de gereklidir:

  • Bölümü başarıyla yönetecek liderlik becerileri.
  • Liderlik pozisyonunda güvenle hareket edebilmek için iletişim kurabilme ve zor konuları anlaşılır bir şekilde anlatabilme.
  • Uluslararası bir çalışma ortamında yolunuzu bulmak için yabancı dil becerileri (temel gereksinim: İngilizce).
  • Projeleri zamanında tamamlamak için zaman yönetimi.
  • Takımdaki farklı pozisyonlar arasında arabuluculuk yapmak için iletişim becerileri.
  • Denetçilere düzenli ilerleme raporları sağlamak için sunum teknikleri.
  • Departmanın çalışmalarını haklı çıkarmak için ikna ve üst yönetime yönlendirme.

Bir IT Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?

Kendi IT ekibinizin veya tüm bir IT departmanının yönetimiyle birlikte birçok görev de beraberinde gelir. Ana görev, IT departmanının sorunsuz çalışmasıdır, çünkü IT yöneticisi ekibinin başarısından sorumludur. Bu aynı zamanda yönetim seviyesinin önünde yaptığı işlerden sorumlu olması gerektiği anlamına gelir. Düzenli sunumlarda, görevlerini çeşitli çalışanlara dağıttığı projelerin durumu hakkında rapor verir. Geniş uzmanlığı nedeniyle, IT yöneticisi sorun olması durumunda irtibat kişisidir ve bir şey plana göre gitmezse, nedenini açıklamalı ve gerekirse alternatif çözümleri hazır bulundurmalıdır.

Projenin ilerleyişi düzenli aralıklarla analiz edilir ve ardından belgelenir. Ekibin çalışmaya motive olmasını sağlamak için çalışanlarla yapılan geri bildirim tartışmaları da IT yöneticisinin görevlerinin bir parçasıdır. Ayrıca ekibin iş süreçlerini koordine etmekten ve departman sorunlarla karşılaştığında destek sağlamaktan ve çözüm bulmaktan sorumludur.

Daha önce de belirtildiği gibi, ileri eğitim ve öğretim sadece eğitim süresince gerekli değildir. Bu nedenle, bu bölüm aynı zamanda bir IT yöneticisinin görevlerinden biridir. Ancak IT yöneticilerinin de şirketin endüstrisindeki gelişmeler hakkında kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.


Bir IT Yöneticisi Ne Kadar Kazanır?

Bir IT yöneticisi olarak, Türkiye genelinde ayda ortalama 8-20 bin TL arası kazanabilirsiniz.

Profesyonel deneyiminize, şirket büyüklüğünüze ve bölgenize bağlı olarak, bir IT yöneticisi olarak yılda 150.000 TL'ye kadar kazanabilirsiniz.

IT Yöneticileri İçin Potansiyel Sektörler

Devam eden dijitalleşme nedeniyle, birçok farklı sektörde IT yöneticilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Doğru eğitim ve ilgili mesleki deneyimle, iyi ücretli bir iş için çok iyi beklentileriniz olmalıdır. Temelde günümüzde hiç kimse işleyen bir IT departmanı olmadan yapamayacağından, bir IT yöneticisinin çalışma alanları çeşitlidir. Böylece sizin en çok ilginizi çeken sektöre başvurabilirsiniz.

IT Yöneticisi Olarak Uygulama

IT yöneticisi olarak bir pozisyona başvurmak için IT ve iş sektöründe birkaç yıllık deneyime sahip olmanız gerekir. Personel ve bütçeden de sorumluysanız şansınız artar. Şirketin faaliyet gösterdiği sektörde daha önce deneyim sahibi olmanız da yararlıdır.

Başvurunuzda ayrıca sosyal becerilerinizi de vurgulamalısınız, özellikle iletişim becerileri ve ekip çalışması bir IT yöneticisi olarak özellikle önemlidir. Eğitiminize aktif olarak devam ettiyseniz de iyi bir izlenim bırakıyorsunuz. Bu nedenle, başvurunuza sertifika veya ileri eğitimin diğer kanıtlarını eklemek en iyisidir.

CV'nizde, Ön yazınızda veya bilgilendirme mailinizde ayrıca IT projelerindeki önceki faaliyetlerinizi açıklayabilir ve orada elde ettiğiniz başarıları kısaca açıklayabilirsiniz. Bu, IK yöneticisine sizin kapsamlı bir resminizi verir.

Sonuç

IT yöneticileri, IT ekiplerine veya tüm IT departmanına liderlik eder. Bu işin temeli, bir bilgisayar bilimi, işletme derecesi veya her ikisinin birleşimidir. IT yöneticisi olarak bir pozisyon hedefliyorsanız, IT yönetiminde özel eğitim kursu da bir seçenektir.

IT sektörü hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanın yanı sıra, liderlik becerileri, iletişim becerileri ve bir ekip içinde çalışma yeteneği gibi yumuşak beceriler bir IT yöneticisi olarak çok önemlidir. Türkiye genelinde IT yöneticileri ortalama olarak ayda ortalama 8-10 bin TL kazanıyor.

Yorum Yap