UX Designer Nedir? UX Designer Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

UX designer ne yapar?

UX Designer Nedir? UX Designer Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

UX designerlar, tüketiciye göre ürün veya uygulama tasarlama görevine sahiptir. Web sitelerinin tasarımına odaklanılıyor, ancak dijitalleşme sürecinde mobil çözümler (örn. uygulamalar) giderek daha önemli hale geliyor. Amaç, ürünlerin kullanıcı dostu olması ve dolayısıyla anlaşılması kolay olmasıdır.

Bu yazıda, UX designerlearının tam olarak hangi görevleri olduğunu ve bu meslekte ne kadar kazanabileceğinizi öğreneceksiniz.

Tanım: UX Designer (Kullanıcı Deneyi) nedir?

UX designerlarının ne olduğunu ve şirketlerde nasıl bir rol oynadıklarını anlayabilmemiz için öncelikle UX kısaltmasını netleştirmeliyiz. UX, User Experience (= Kullanıcı Deneyimi) anlamına gelir ve her zaman kullanıcılar dijital ürünlerle etkileşime girdiğinde ortaya çıkar. UX designerlar arayüzden doğrudan sorumlu değildir, ancak uygulamanın hedef kitlesi ve kullanıcı davranışları ile ilgilenir ve dijital uygulamanın yapısını buna göre tasarlar.

UX designer, çalışmalarının her adımında kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur ve bu ihtiyaçları şirketin hedefleriyle birleştiren bir strateji geliştirir. UX designerlarının asıl görevi, uygulamanın hedef kitleye ilham vermesi ve bu nedenle zevkle kullanılmasıdır. Kullanıcıların aradıkları bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmeleri önemlidir. Uygulamayı iyi hafızada tutmanın tek yolu bu, sonuçta marka sadakatine ve tüketime yol açar.

Nasıl UX tasarımcısı olunur? önkoşullar ve beceriler

UX designer kariyeriyle ilgileniyor musunuz? Ancak hala hangi eğitime ihtiyacınız olduğundan ve ne yapabilmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?

Eğitim ve Çalışmalar


UX tasarımcısı mesleği için tanınmış bir klasik eğitim yoktur. Bununla birlikte, şirketler genellikle (web) tasarımı alanında eğitimleri olan veya bir medya tasarımcısı olarak eğitim gerektiren mezunlar arıyorlar. Yanal giriş için, Bilgisayar Mühendisliği eğitimi de yararlıdır.

Tasarım bölümlerinde lisans veya yüksek lisans iyi bir temel sağlar.

Kullanıcı davranışını analiz etmek ve anlamak, örneğin psikoloji ve bilişsel algı gibi hem teknik hem de beşeri bilimler bilgisi gerektirir. Aynı derecede önemli olan, çalıştaylar ve etkinlikler yoluyla ve aynı zamanda makaleler ve kitapların yardımıyla sürekli ileri eğitimdir.

Bir kariyer değiştirici olarak, UX tasarımı konusunda, katılımcıların kullanıcı deneyiminin çeşitli planlama adımlarını öğrendikleri çok sayıda eğitim bulunmaktadır. Ayrıca tasarım ve prototipleme araçlarının kullanımı da öğretilir.

Nitelikler ve Beceriler

İyi bir lisan eğitimine ek olarak, bir UX tasarımcısı olarak başarılı olmak için çeşitli becerilere sahip olmalısınız:

UX tasarımcıları öncelikle kullanıcılar için uygulamalar tasarladığından , insan doğası bilgisi son derece önemlidir. Kendiniz hedef gruba dahil olmasanız bile, bu gruplarla empati kurabilmeniz gerekir. Aynı zamanda şirketin isteklerine cevap verebilmek için bir nevi danışmanlık rolü üstlenmek önemlidir. Temel web geliştirme bilgisi de bir ön koşuldur ve UX tasarımcılarının kendilerini de programlayabilmeleri bir avantajdır.

Pazar araştırması yöntemleri hakkında bilgi ve görüşmeler yapmak, test kullanıcılarından geri bildirim almak ve ardından bunu uygulamada uygulamak için yararlıdır. Uygulamaları kullanıcıları hevesli kılacak şekilde tasarlamak için yaratıcılık elbette bu meslekle ilgilidir .

Bir UX tasarımcısının görevleri nelerdir?

UX tasarımcıları, şirketler için dijital uygulamalar (mobil uygulamalar veya web siteleri) oluşturur ve her zaman hedef kitleyi göz önünde bulundurur. Bunun hangi görevleri içerdiğini bu bölümde ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

  • Benchmark: UX tasarımcıları konsepte başlamadan önce rakipler değerlendirilir. UX tasarımı alanındaki güncel gelişmeler nelerdir?
  • Müşteri gereksinimleri: Burada, rekabet analizine dayalı olarak dijital ürün gereksinimleri toplanır. Bu adımda, kullanıcılar da araştırılır ve hedef grubu temsil eden kişiler geliştirilir.
  • Kullanıcı yolculuğu: Kullanıcı yolculuğu, ürün yöneticileri, geliştiriciler ve muhtemelen kullanıcılarla işbirliği içinde tasarlanır.
  • Prototipleme: UX tasarımcıları fikirlerini prototiplerle önceden test eder.
  • Kullanılabilirlik testleri: Ürün hazır olduğunda, UX tasarımcıları optimizasyon fırsatlarını ortaya çıkarmak için kullanıcılarla kullanılabilirlik testleri gerçekleştirir.

Bir UX tasarımcısı ne kadar kazanır?

Bir UX tasarımcısı olarak, Türkiye genelinde ayda ortalama 10.500 TL kazanıyorsunuz .

Profesyonel deneyiminize, şirket büyüklüğünüze ve bölgenize bağlı olarak, bir UX tasarımcısı olarak yılda 126 Bin TL'ye kadar kazanabilirsiniz.

UX tasarımcıları için potansiyel endüstriler

Dijitalleşme nedeniyle, artık hemen hemen her endüstri ve şirket boyutunda UX tasarımcılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Başlangıçlarda, rol genellikle ürün yöneticileri tarafından üstlenilir, ancak daha büyük şirketlerde özel bir pozisyon vardır.

Bir UX tasarımcısı olarak şirketlerde veya bağımsız olarak çalışabilirsiniz. Özellikle serbest çalışanlarla, UX tasarımcıları kurumsal tasarıma aşina olmadıkları için öncelikle genel marka pazarlamasını analiz etmek zorundadır. Bunun için çalışanlar ve müşterilerle sık sık görüşülür.

UX Tasarımcısı olarak uygulama

Herhangi bir yaratıcı meslekte olduğu gibi, portföyleri dahil etmek mantıklıdır. Halihazırda kendi web sitenizi tasarladıysanız, bunu başvurunuzda mutlaka belirtmeli ve çalışmalarınızı buna göre sunmalısınız.

Prensip olarak, sadece ifadelere başvurmak yerine bilgiyi kanıtlamak her zaman daha iyidir. Kendinizi neden yaratıcı olarak tanımlarsınız ve bunu nasıl açıklarsınız?

Aksi takdirde, örneğin eğitiminiz sırasında aradığınız pozisyonda size yardımcı olabilecek modülleriniz varsa, niteliklerinize tekrar gidebilirsiniz.

Sonuç

UX tasarımcıları, uygulamalar ve web siteleri gibi dijital uygulamalar tasarlar. Bunu yaparken her zaman kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur ve müşterilerinin verdiği bilgileri takip eder.

İdeal olarak, bir medya tasarımcısı olarak eğitim aldınız veya (web) tasarımı okudunuz. Ancak bir kariyer değiştirici olarak bile, uygun ileri eğitim ile meslekte çalışabilirsiniz.

Ortalama olarak, UX tasarımcıları Türkiye genelinde ayda 10.500 TL kazanıyor.

Yorum Yap