İş Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl İş Danışmanı Olunur?

 İş Danışmanı Nedir?

Bir iş danışmanı, bir işletmenin çeşitli yönleriyle her büyüklükteki işletmeye yardımcı olur. Çoğu iş danışmanının, niş olarak da adlandırılan belirli bir uzmanlık alanı vardır ve güçleri burada yatmaktadır. Danışmanlar serbest çalışabilir, yani kendileri için çalışabilirler, bir kuruluş için şirket içinde olabilirler veya daha büyük bir danışmanlık firmasının parçası olabilirler. İş danışmanları çeşitli sektörlerde ve küçük ana ve pop işletmelerinin yanı sıra Fortune 500 şirketlerinde çalışır.

İş Danışmanı Olma Adımları

Bir iş danışmanı olmak için, danışmak istediğiniz alanda bir uzman olarak belirli bir dizi beceriye ve biraz itibara ihtiyacınız vardır. Başarılı bir iş danışmanı olmak için gereken tipik adımlar aşağıda listelenmiştir.

1. Adım: İstenen Eğitimi Edinin
2. Adım: Deneyim Gereklidir
3. Adım: Kendinizi Uzman Olarak Ayarlayın
4. Adım: Sonuçları Teslim Edin

İş Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl İş Danışmanı Olunur?

Adım 1: İstenen Eğitimi Edinin

İş danışmanlarının seçtikleri danışmanlık alanında eğitim almaları gerekir. Bir danışmanlık firması tarafından işe alınmak için, alanda çok fazla deneyiminiz yoksa, genellikle danışmak istediğiniz alanda bir derece gereklidir. Örneğin, 20 yıldır yöneticilik yapıyorsanız ancak yalnızca iki yıllık bir diplomanız veya lise diplomanız varsa, 20 yıllık deneyiminiz sizi işe almak için yeterli olabilir veya yeterli olmayabilir. Ancak eğitim konusunda eksiseniz, uzmanlığınıza uygun bir derece almayı düşünebilirsiniz. Sizi çok daha pazarlanabilir kılar ve halihazırda sahip olduğunuz deneyime ek bir profesyonellik katmanı ekler. Temel kural: Ne kadar çok eğitiminiz varsa, o kadar uzman gibi görünürsünüz. Yani, gerçekten uzman bir iş danışmanı olarak öne çıkmak istiyorsanız.

2. Adım: Deneyim Gereklidir

Çalışmadığınız bir alanda uzman olamazsınız. Hiç kimse bir çalışma sayfasını dengelememiş veya bir yevmiye kaydı girmemiş bir muhasebeci tutmaz. Temel kural, uzman olmanın 10.000 saat sürmesidir. Zanaatınızı geliştirme ve seçtiğiniz alan hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenme yeteneğiniz ve arzunuz varsa, saatlerin önemi yoktur. İstediğiniz zanaatta çalışmaya zaman ayırın ve işinizin ve nihai sonucun kendisi için konuşmasına izin verin. Pek çok danışmanın, küçülme nedeniyle görevlerinden ayrılan ya da başkası için çalışmaktan bıkmış ve kendi başlarına grev yapmak isteyen eski işçiler olmasının bir nedeni var. Uzmanlık alanınızdaki 1-5 yıllık deneyim ve eğitimin birleşimi, bir iş danışmanlığı kariyeri için iyi bir temeldir.

3. Adım: Kendinizi Uzman Olarak Ayarlayın

Danışmak istediğiniz alanda bir eğitim arzu edilir, ancak kesinlikle uzmanlık gereklidir. Bir şirket, sektörde geçmişi olmayan bir danışmanı işe almaz. Arazi danışmanlığı konserleri için deneyimli bir veteriner olmak zorunda değilsiniz, ancak bir uzman gibi görünmeniz gerekiyor, gerçek alanda çalışmanın ötesinde birkaç farklı yolla başarılabilecek bir şey. Bunun bir yolu, danışmak istediğiniz sektörde öğretmenlik yapmaktır. Topluluk ve teknik kolejler genellikle öğrencilere belirli kurslar öğretebilecek yardımcı eğitmenler ararlar. Geleneksel bir sınıfta ders vermek istemiyorsanız, bir okul veya web sitesi aracılığıyla çevrimiçi kurslar vermek sizi bir uzman olarak ayarlamanıza yardımcı olabilir.

Başka bir yol da, seçtiğiniz uzmanlık alanı hakkında videolar oluşturmak ve bloglar yazmaktır. Videolar oluşturup bunları YouTube, Instagram veya Facebook'ta yayınlayabilir ve paylaşmak istediğiniz bilgileri arayan bir kitleye ulaşabilirsiniz. Yazmak daha çok sizin tarzınızsa, bilgi sağlayan bir blog veya web sitesi de bir seçenektir. amaç takipçi geliştirmektir. Birkaç yüz veya bin kişiye sahip olmak, onlara söylediklerinize güvenen bir grup insan olduğu anlamına gelir. Sizi alanınızda bir uzman olarak görüyorlar ve bu bilgileri danışmanlık işlerinde size yardımcı olması için kullanabilirsiniz.

4. Adım: Sonuçları Teslim Edin

Artık istediğiniz eğitime ve gerekli deneyime sahip olduğunuza göre, danışman kullanan işletmelere başvurabilirsiniz. Bazı işletmeler reklam yoluyla aktif olarak iş danışmanları ararken, diğerleri çeşitli alanlarda ve endüstrilerde istikrarlı danışmanlara sahip danışmanlık firmalarıyla sözleşme yapar. Danışman olmak istiyorsanız, kendinizi bağımsız bir iş danışmanı olarak pazarlayabilir ya da bir firmaya katılabilir ve onların danışman kadrosunun bir parçası olabilirsiniz. Her iki seçeneğin de artıları ve eksileri vardır.

Kendi başınıza vurmak, her şeyi yaptığınız anlamına gelir. Siz danışmansınız, ama aynı zamanda müşterileri bulan pazarlama ekibi, defterleri tutan muhasebe firması ve her şeyi yürüten ofis yöneticisisiniz. En azından işler düzelene ve bir veya iki personel kiralamayı göze alabilene kadar. Ancak birçokları için bu doğru yaklaşım çünkü kendi patronları olmak, tüm kararları vermek ve işlerini istedikleri şekilde yürütmek istiyorlar. Öte yandan, sadece bir işe girmek ve sorunlarını çözmek ve verdiğiniz hizmetler için ücret almak istiyorsanız, bir danışmanlık firmasına katılmak en iyi çözümünüz olabilir. İşletmenin günlük operasyonlarından başka biri sorumlu olduğu için, sevdiğiniz şeyi yapmakta, işletmelerin karşılaştığı sorunlara çözümler sunmakta özgürsünüz.

Bir İş Danışmanı Ne Yapar?

Bir iş danışmanının hayatındaki bir gün değişebilir, ancak danışman olmanın tutarlı kalan belirli unsurları vardır. İlk olarak, iş danışmanı yardım isteyen işletmeyle görüşür ve iş hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenir. Genellikle bu, bir şirket sahibi veya yönetici ortakla yapılan bir toplantı yoluyla olur, ancak çevrimiçi araştırma yaparak ve varsa şirket hakkında basını okuyarak bazı işler önceden tamamlanabilir. Daha sonra danışman, bir iş danışmanını gerekli kılan meydana gelen sorunları kavramaya çalışacaktır. Bir danışmana yatırım yapan çoğu işletmenin, kötü bir mali çeyrek, yeni pazarlama fikirleri ve yönlerine duyulan ihtiyaç veya iş için olumlu basından daha azıyla sonuçlanan bir tür olay olması gibi, ihtiyaç için somut bir nedeni vardır.

Danışman durumu anladıktan sonra, işletmenin nihai hedefini belirlemesi gerekir. Bu, eldeki asıl konuyla doğrudan ilgili olacaktır (örneğin, pazarlama ihtiyaçları yeni, kullanılabilir pazarlama fikirleri ve planlarıyla sonuçlanmalıdır, olumsuz basının yerini daha olumlu basının alması vb.) ve sonuçlar bir şekilde ölçülebilir olmalıdır. Örneğin, yeni pazarlama ve satış taktikleri, bir önceki çeyreğe göre durgun rakamların tersine çevrilmesine yardımcı olmalıdır. İş danışmanı, hedefi ve istenen sonucu bildiğinde, işi istenen sonuçları elde etmek için bir plan oluşturmaya başlayabilir.

Bir iş danışmanının bir proje üzerinde çalışması için belirlenmiş bir zaman sınırı yoktur, ancak bazı çözümlerin otomatik olarak yerleşik bir zaman sınırı vardır (bir sonraki çeyrekte daha iyi satışlar, bir sonraki tatil için yepyeni pazarlama kampanyası vb.).

İş Danışmanı Olmak İçin Kazanılacak Beceriler

Belirli bir alanda bir eğitimin istendiğini ve kendi alanlarında çalışma deneyiminin de gerekli olduğunu ele aldık, ancak etkili iş danışmanlarının sahip olduğu başka beceriler de var.

1. Organizasyonel beceriler
Müşteriler, faturalandırma, bilginizi keskin tutmak için sınıflar ve diğer yaşam sorunları ile uğraşırken, hepsini takip etme yeteneğine ihtiyacınız vardır.

2. İletişim becerileri
Küçük işletme sahiplerinden CFO'lara kadar çeşitli insanlarla rahat rahat konuşmanız gerekir. Yardıma ihtiyacınız olduğunda kimin size yaklaşacağını asla bilemezsiniz, bu nedenle herkesle güvenle konuşabilmeniz mantıklıdır.

 
3. Bilgisayar becerileri
Elbette işinizi kalem ve kağıtla yürütebilirsiniz, ancak büyük olasılıkla müşterilerinizin en azından bir kısmı için teknolojik çözümler önereceğiniz için, bu becerilere sahip olmak idealdir.

 
4. Sabır
Müşteriler her zaman neye ihtiyaçları olduğunu bilmezler. Size ne istediklerini söyleseler bile, onları ihtiyaç duydukları şeye getirmenin bir yolunu bulmanız gerekebilir. Ayrıca, her müşteri ihtiyaçlarını dile getiremez, bu nedenle vizyonları netleşmeden önce birkaç çözüm sunmanız gerekebilir.

 
5. Büyük Resmi Görme Yeteneği
Bir iş danışmanı olarak resmin tamamını görmek sizin işiniz. Bir işletme sahibi de bunu yapabilmelidir, ancak bir krizin ortasındaysa, bu yetenek eksik olabilir. Bilgilendirilmiş bir karar verebilmeleri için hem kısa hem de uzun vadeli sorun ve çözümleri onlara büyük resmi göstermek size kalmış.

İş Danışmanı Kariyer ve Maaş

İş Danışmanı Olarak Nerelerde Çalışabilirsiniz?

İş Danışmanı Olarak Nerelerde Çalışabilirsiniz?

İş danışmanlarının çalıştığı yer, yaptıkları danışmanlık türüne bağlıdır. Her tür işletme, çeşitli nedenlerle bir işletme danışmanı istihdam edebilir. Küçük bir işletme, kurum içi muhasebe sistemlerini kurmaya yardımcı olması veya onlar için defterleri yapması için bir finansal danışman tutabilir. Büyüyen bir işletme, yeni pazarlama kampanyalarına yardımcı olması için bir pazarlama danışmanı tutabilir. Beklediklerinden daha hızlı büyüyen bir şirket, yeni çalışanların işe alınmasına ve politika ve prosedür kılavuzlarının işletmenin uyması gerekebilecek yeni federal yasalara uygun olduğundan emin olmasına yardımcı olması için bir İK danışmanı tutabilir. Her tür iş sorunu için, ona sahip bir işletme ve gelip sorunu çözebilecek bir danışman vardır.

Ve danışmanları kullanan sadece özel sektör değil. Devlet kurumları, öndeki sorunlara yardımcı olmak için danışmanlar tutacaktır. Halkla ilişkiler firmaları, pazarlama firmaları ve yönetim danışmanları genellikle devlet kurumları (diğer adıyla devlet müteahhitleri) tarafından sivilleri hedef alan program ve projelere yardımcı olmak için kullanılır.

Kısacası, bir iş danışmanı olarak çeşitli yerlerde iş bulabilirsiniz:
  • Küçük bir şirket
  • Devlet kurumu
  • Fortune 500 şirketi
  • Küçük Dükkan
  • Özel ajans
  • Kar amacı gütmeyen kuruluşlar

Potansiyel Kariyer Yolları

Sunabileceğiniz ve ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetleri türleri görünüşte sonsuzdur, ancak bu, en popüler ve en çok talep edilen danışmanlık türlerinin bir listesidir. Bu danışmanlık türlerinden iki veya daha fazlasını bir araya getirecek uzmanlığa sahipseniz, müşteri listeniz mutlaka büyüyecektir.

Sunabileceğiniz ve ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetleri türleri görünüşte sonsuzdur, ancak bu, en popüler ve en çok talep edilen danışmanlık türlerinin bir listesidir. Bu danışmanlık türlerinden iki veya daha fazlasını bir araya getirecek uzmanlığa sahipseniz, müşteri listeniz mutlaka büyüyecektir.

İş Danışmanlığı
biraz her şeyi kapsar. Bir işletme gerçekten neye ihtiyaç duyduğundan emin olmadığında, genellikle ilk iletişime geçilen kişi bir işletme danışmanıdır. İş danışmanı aracılığıyla, yardıma ihtiyacı olan işletme, ihtiyaç duyduğu hizmetlerin türünü tam olarak belirleyebilir ve oradan bu ihtiyaçları karşılamak için doğru danışmanı bulmaya gidebilir. Bir iş danışmanı, tüm alternatifler ve seçenekler hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekirse şirket ile ihtiyaç duyulan danışman arasında irtibat kurmalıdır.
 
Finansal Danışmanlık
Bir işletme, çalışanlara fayda sağlamayı planlıyor ya da sadece kişisel finansal ve yatırım durumlarını gözden geçirmesi gereksin, bir finansal danışman işletme sahibiyle oturup işletmenin şu anda neler sunduğunu, neyin mümkün olduğunu ve gelecekte nasıl karşılanacağını gözden geçirebilir. finansal ve yatırım ihtiyaçları.
 
İmaj Danışmanlığı
Bir işletmenin yüzünün (kelimenin tam anlamıyla veya mecazi olarak) yenilenmesi gerekiyorsa, bir imaj danışmanı bir organizasyona halkın bir işletme hakkında gerçekten ne düşündüğünü söyleyebilir ve imajını geliştirmek için çözümler önerebilir.

BT Danışmanlığı
Bilgisayar sistemlerini yükseltme zamanı geldiğinde, bu, bir işletmenin gelip günü kurtarmak istediği kişidir.

Pazarlama Danışmanlığı
Bir işletme mevcut pazarlama planının neden işe yaramadığını bilmek istiyor, siyasi bir kampanya mesajının bileşenlerine nasıl geldiğini bilmek istiyor veya yeni bir şirket ilk pazarlama kampanyasını başlatmak istiyorsa, bir pazarlama danışmanı kuruluşlara yardımcı olabilir. ihtiyaç duyduğu cevapları ve sonuçları alın.
 
Satış Danışmanlığı
Çoğu işletmenin bir çeşit satış gücü vardır. İşletme istenen sonuçları alamıyorsa. bir satış danışmanı durumu analiz edebilir ve satışları artırmaya ve daha sağlıklı bir kârlılığa eşit olabilecek çözümler sunabilir.

Sosyal Medya Danışmanlığı
Gittikçe daha fazla işletme, sosyal medyayı genel pazarlama ve topluluk sosyal yardım kampanyalarının bir parçası olarak kullanıyor. Ancak, herkes olması gerektiği kadar sosyal medya konusunda bilgili değildir ve bu sorunlara neden olabilir. Sosyal medyanın gücünü etkili bir şekilde kanalize etmeyi bilen birini işe almak, başarılı bir kampanya ile özür dileme ihtiyacı arasındaki fark olabilir.

Yazılım Danışmanlığı
Bir işletmenin bilgisayar işletim sistemini yükseltmesi gerekse de yeni bir maaş bordrosu yazılımı düşünüyor olsa da, bir yazılım danışmanı getirmek, bir işletmenin uyumsuzluk sorunları nedeniyle bilgisayar çökmelerine neden olmayacak doğru yazılım kombinasyonunu seçmesine yardımcı olabilir.

İş Danışmanı Kariyer Maaşları

Maaş bilgileri yıllık olarak verilmiş ve ortalama tutarlardır. Sizlerde deneyim sürenizi ve maaş bilginizi yorum kısmından belirterek ziyaretçilerimize bilgiler verebilirsiniz.

MeslekBaşlangıç SeviyesiOrtalama kariyerEn Yüksek Kariyer
İş danışmanı64,00082,00096,000
Bütçe Analisti/Danışmanı51,00066,00078,000
Mali danışman54,00077,00083,000
Bilgi Teknolojisi (BT) Danışmanı63,00086,000112,000
Yönetim Danışmanı70,000101,000127,000
Pazarlama Danışmanı41,00072,00081,000
Operasyon Analisti/Danışmanı51,00062,00070,000
Risk Analisti/Danışmanı60,00077,00081,000
Satış danışmanı41,000$56,000$64,000
Yazılım Mühendisi Danışmanlığı80,000105,000140,000
Strateji Danışmanı72,000101,000135,000

Bir İş Danışmanı için Kariyer Görünümü

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na (BLS) göre, danışmanların 2026 yılına kadar artan talebe istikrarlı bir şekilde uymaları bekleniyor. Bu, daha uygun maliyetli olduğu için işletmelerinin bazı kısımlarını dışarıdan temin etmeye devam eden artan sayıda daha büyük işletme tarafından destekleniyor. Yazılım danışmanlığı ve bilgi teknolojisi gibi teknoloji tabanlı danışmanlık sunanlara yönelik talebin daha yüksek olması bekleniyor. Ancak, yönetim danışmanları en çok parayı kazanıyor. Bu danışmanların genellikle en fazla eğitime sahip olduğunu ve birkaç farklı alanda uzmanlığa sahip olduğunu unutmayın. İş danışmanlığı alanında rekabet yüksektir, bu nedenle kalifikasyonunuz ve deneyiminiz ne kadar iyi olursa, o kadar iyi pozisyon ve ödeme bekleyebilirsiniz. Ayrıca, belirli bir ihtiyacı bulmanın ve onu karşılamanın genelci olmaktan daha fazla başarı elde edebileceğini gösterir.

İş Danışmanlığı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İş danışmanları nerede çalışır?

İş danışmanları birçok farklı şirkette çalışabilir. Bazı örnekler şunları içerir:

  • Küçük bir şirket
  • Devlet kurumu
  • Fortune 500 şirketi
  • Küçük Dükkan
  • Özel ajans
  • Kar amacı gütmeyen kuruluşlar

İş danışmanlarının hangi becerilere ihtiyacı var?

İş danışmanları yaratıcı düşünme, problem çözme ve işbirliği konusunda iyi olmalıdır. Kavramsal ve pratik olarak düşünme, açık bir şekilde iletişim kurma, organizasyon ve zaman yönetimi konularında iyi olmaları gerekecektir.

İş danışmanları ne kadar kazanıyor?

İş danışmanları, deneyime bağlı olarak yıllık yaklaşık 64.000 ila 96.000 TL kazanıyor.

Bir iş danışmanı olmak ne kadar sürer?

İş danışmanı için çoğu pozisyon, dört yıllık bir lisans derecesi gerektirir.

İş danışmanları için iş görünümü nedir?

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, iş danışmanları için beklenen büyüme oranı 2020'den 2030'a kadar %14'tür.

Yorum Yap