Mimar Nedir? Ne İş Yapar?

Mimar Nedir? Ne İş Yapar?


Mimarın Faaliyetleri

Mimar olarak göreviniz, temel olarak bina ve yapıların yaratıcı, işlevsel, teknik ve ekonomik planlanmasıdır. Ek olarak, iş portföyünüzde genellikle göz önünde bulundurmanız gereken sosyal ve ekolojik yönler vardır. Görevleriniz aynı zamanda ilgili müşteriyle ilgilenmeyi ve tavsiye vermeyi içerir, bu sayede öncelikle bir inşaat projesinin planlanması ve yürütülmesi ile açıkça ilgili olan sorularla ilgilenirsiniz; Ayrıca, tüm planlama ve yürütmenin koordineli yönetimi veya kontrolü, faaliyet alanınızın bir parçasıdır. Prensip olarak, bir mimar olarak aşağıdaki görevler üzerinde çalışacaksınız: 

- Tüm inşaat süreci boyunca, tüm proje yönetiminden siz sorumlu olacaksınız. Planlamaya dahil olan herkesin işbirliğini koordine edersiniz, ustalar veya inşaat işçileri ile yetkililer. Ayrıca, yukarıda belirtilen gruplarla ilgili olarak inşaatçının temsilcisi olarak hareket edersiniz.

Sözde inşaat planlama aşamasında, ilgili temel belirleme ve ön planlamadan mimar sorumludur. Yapıların ve binaların tasarım planlamasının yanı sıra onay ve uygulama planlaması özellikle önemlidir. Özellikle uygulama planlaması ile ilgili olarak, doğru bir şekilde planlamanız gerekir, çünkü bu aynı zamanda yapı mühendisi, inşaat teknisyeni veya yangın gibi ilgili uzman planlayıcılar arasındaki işbirliğini (kronolojik sıra, son teslim tarihlerinin belirlenmesi vb.) koordine etmeyi de içerir. koruma uzmanı Ayrıca ilgili ihale ve ihale prosedüründen müştereken sorumlusunuz. İnşaat hizmetlerinin verilmesinde yer alacak ve gerekli sözleşmeleri gerçekleştireceksiniz.

  • İnşaat sürecinin bir parçası olarak, bütünsel inşaat yönetiminden öncelikle bir mimar olarak siz sorumlusunuz; Bu aynı zamanda maliyet kontrolü ve program kontrol bölümlerini de içerir. İnşaat yönetimi ve inşaat veya malzeme denetimi ile ilgili görevler de sorumluluk alanınızın bir parçasıdır.
  • İnşaat projesinin tamamlanmasından sonra, genellikle bina kullanım aşamasında kapsamlı mülk yönetiminden ve ilgili belgelerden siz sorumlusunuz. Buna ek olarak, gayrimenkul yönetimi, varlık yönetimi ve bina veya tesis yönetimi alanlarında sıklıkla faaliyetler bulunmaktadır.
  • İşe veya müşteriye bağlı olarak, ek faaliyet alanları genellikle portföyünüzün bir parçasıdır. Örneğin, araştırma ve öğretim disiplinlerinde (örneğin bina araştırması, mimari teori, bina ekonomisi vb.) veya model oluşturma veya mimari temsil gibi belirlenmiş özel alanlarda bir taahhüt düşünülebilir.
  • Binalarda enerji verimliliğinin optimize edilmesi de yüksek önceliğe sahiptir. Bu nedenle, zamanın ruhuna uygun olarak Enerji Tasarrufu Yönetmeliği, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası ile açıkça ilgilenmelisiniz.


Nasıl mimar olurum?

Türkiye'de, bazı özel üniversiteler de dahil olmak üzere, ülke çapında  166 üniversitenin 122'sinde "Mimarlık" eğitimi alabilirsiniz. "Mimarlık" dersinin yanı sıra "İç Tasarım" ve "Peyzaj Mimarlığı" dersleri de bulunmaktadır.

Üniversite süresi: Mimar olabilmek için üniversitelerin "Mimarlık" bölümünde 4 yıl eğitim almalısınız.
Mimarlık bölümü yüksek lisans süresi 4 dönem yani 2 yıldır.

Gereksinimler
  • Bina tasarımları için yaratıcılığa ihtiyacınız var
  • Matematik bilgisi ve teknik anlayış olmadan ne tasarımlarınızı hesaplayabilir, ne de bir fizibilite duygusu geliştirebilirsiniz.
  • Site yönetimi için organizasyon becerilerine ihtiyacınız var
  • Karmaşık projeleri ve sorunları bir bütün olarak kavrayabilmek için analitik bir zihne ihtiyacınız var.
  • İnşaat projeleri her zaman pahalıdır. Son teslim tarihi ve maliyet baskısı altında çalışabilmek için esnek olmalısınız.
  • Stres altında bile doğru çalışabilmelisiniz çünkü hatalar pahalı ve ciddi sonuçlara yol açabilir.
  • Daha büyük inşaat projeleri için planlama tek elden yapılmaz. İnşaat yönetimi de alt bölümlere ayrılmıştır. Takım oyuncusu olmanız ve iş arkadaşlarınızla koordineli olmanız gerekir.
  • Yetkililer, inşaat işçileri ve yatırımcılarla konuşursunuz: Bunun için farklı seviyelerde iyi iletişim becerilerine ihtiyacınız var.


Mimar olarak nerede çalışabilirim?

Mimarlık ofislerinde çalışan ve aynı zamanda serbest mimar olarak çalışacaksınız, bu sayede tercihen nesne ile ilgili inşaat tasarımı, ilgili inşaat planlaması veya inşaat yönetimi ile ilgileneceksiniz. Mimarlık ofisinin uzmanlığına ve boyutuna bağlı olarak, aydınlatma planlayıcıları, yapı fizikçileri, mutfak planlayıcıları veya laboratuvar teknisyenleri gibi diğer uzman planlayıcılarla yakın çalışacaksınız; Genellikle halkla ilişkiler veya sahada görselleştirme gibi alanlardan saf uzmanlar da vardır. Mimarlık ofislerinin düzen durumu her zaman sabit olmadığı için, çoğu mimarlık ofisinde esnek çalışma saatlerinin günün düzeni olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle önemli tarihlerden önce (inşaat ruhsatlarının verilmesi, müşteri sunumları vb.) ve büyük projeler, hafta sonu çalışmaları ve fazla mesai neredeyse garantilidir. Bir mimarlık ofisinde çalışmanın yanı sıra, mimar olarak gayrimenkul ve inşaat sektöründe ve proje yönetimi segmentinde de çalışabilirsiniz. Diğer bir alternatif, değerleme uzmanı, teknik uzman veya danışman olarak çalışmaktır. Bu bağlamda, endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, multimedya veya örneğin sanat alanlarında disiplinler arası arayüz alanında profesyonel taahhütlere yönelik bir eğilim de vardır.

Bir mimarın kariyeri ve maaşı

Bir çok mimardan alınan maaş bilgi sonuçlarına göre, çalışan bir mimarın aylık maaşı ortalama 7.500 ile 8.000 TL arasında değişiyor. Ancak, çalışan bir mimar olarak kariyerinizin ilk birkaç yılında ayda 10.000 ila 15.000 TL arasında kazanacağınız varsayılabilir. Yaklaşık 50.000 ila 55.000 TL arasında bir maaş, ancak artan mesleki deneyim ve sorumluluk alanının (yönetim işlevi, personel sorumluluğu vb.) genişlemesiyle yaklaşık on yıl sonra elde edilebilir. İlgili mimari ofisin büyüklüğü kadar itibarı da burada bir tür maaşa özel gelir olarak işlev görür. Serbest çalışan bir mimar olarak ne kadar kazanırsınız, en azından bütçenize ve kişisel yaşam tarzınıza bağlıdır.

Bir mimar için hangi uzmanlıklar ve alternatifler var?

Mimarın mesleği geneldir ve bu nedenle çeşitli kariyer fırsatları sunar.  

Yorum Yap