İnşaat Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?

 
İnşaat Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?

İNŞAAT MÜHENDİSİ NEDİR?

İnşaat Mühendisleri, altyapı projelerini ve sistemlerini tasarlamak, inşa etmek ve denetlemekten sorumludur. Çoğu zaman zamanlarını dışarıda ve ofiste çalışmak arasında bölebilirler. Yani en azından tüm zamanınızı dışarıda geçirmeyeceksiniz. Hangi mevsimlere bağlı olarak özellikle önemlidir. Kimse bütün gününü bunaltıcı sıcakta dışarıda geçirmek istemez, ama muhtemelen kışın ortasında donarak ölmek de istemezler.

inşaat mühendisi ne iş yapar

İnşaat mühendisleri, yollar, binalar, havaalanları, tüneller, barajlar, köprüler ve su temini ve kanalizasyon arıtma sistemleri dahil olmak üzere kamu ve özel sektörde inşaat projeleri ve sistemleri tasarlar, inşa eder, denetler, işletir ve bakımını yapar. Birçok inşaat mühendisi tasarım, inşaat, araştırma ve eğitim alanlarında çalışmaktadır.

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?

İnşaat mühendislerinin lisans derecesine ihtiyacı var. Kıdemli pozisyonlara terfi için genellikle bir yüksek lisans derecesine ve lisansa ihtiyaçları vardır. Lisans gereklilikleri ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, inşaat mühendisleri genellikle doğrudan halka hizmet sundukları yerlerde lisanslı olmalıdır.

Eğitim

İnşaat mühendisleri, inşaat mühendisliği alanında, uzmanlık alanlarından birinde veya inşaat mühendisliği teknolojisinde lisans derecesine ihtiyaç duyarlar. İnşaat mühendisliği ve inşaat mühendisliği teknolojisindeki programlar, uzmanlık alanına bağlı olarak diğer derslerin yanı sıra matematik, istatistik, mühendislik mekaniği ve sistemleri ve akışkanlar dinamiği derslerini içerir. Kurslar, geleneksel sınıf öğrenimi, laboratuvarlarda çalışma ve saha çalışmasının bir karışımını içerir.

Yaklaşık 4 inşaat mühendisinden 1'i yüksek lisans derecesine sahiptir. Lisans derecesinden sonra, yüksek lisans ve önceki deneyim ile birlikte ileri eğitim, yönetici olarak iş bulmada yardımcı olur.

Önemli Nitelikler

Karar verme becerileri. İnşaat mühendisleri, finansal maliyetler ve güvenlik endişeleri ile ilgili planların fizibilitesini belirlemek gibi, genellikle birden fazla ve sıklıkla çelişen hedefleri dengeler. Şehir ve bölge planlamacıları bu konularda tavsiye almak için genellikle inşaat mühendislerine başvururlar. İnşaat mühendisleri en iyi uygulamalara, kendi teknik bilgilerine ve kendi deneyimlerine dayalı olarak iyi kararlar verebilmelidir.

Liderlik özellikleri. İnşaat mühendisleri, yönettikleri projeler veya gerçekleştirdikleri araştırmalar için nihai sorumluluğu üstlenirler. Bu nedenle, proje planlarını uygulamada planlamacılara, sörveyörlere, inşaat yöneticilerine, inşaat mühendisliği teknisyenlerine, inşaat mühendisliği teknoloji uzmanlarına ve diğerlerine liderlik edebilmelidirler.

Matematik yetenekleri. İnşaat mühendisleri, çalışmalarında analiz, tasarım ve sorun giderme için matematikteki kalkülüs, trigonometri ve diğer ileri düzey konuları kullanır.

Organizasyon becerileri. Altyapı projeleri için tasarım belgelerini yalnızca lisanslı inşaat mühendisleri imzalayabilir. Bu gereklilik, inşaat mühendislerinin bir proje ilerledikçe şantiyedeki işi izleyebilmesini ve değerlendirebilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu sayede tasarım dokümanlarına uyumu sağlayabilirler. İnşaat mühendisleri genellikle aynı anda birkaç projeyi yönetir ve bu nedenle zaman ihtiyaçlarını dengeleyebilmeli ve kaynakları etkin bir şekilde tahsis edebilmelidir.

Problem çözme yetenekleri. İnşaat mühendisleri, çok yönlü projelerin veya araştırmaların planlanması, tasarımı, inşası ve işletilmesinin en üst seviyesinde çalışır. İlgili birçok değişken, karmaşık sorunları belirleme ve değerlendirme yeteneğine sahip olmalarını gerektirir. Daha sonra uygun maliyetli, güvenli ve verimli çözümler geliştirmek için becerilerini ve eğitimlerini kullanabilmelidirler.

Konuşma becerileri. İnşaat mühendisleri, geniş bir geçmişe ve teknik bilgiye sahip kişilerin hedef kitlelerine raporlar ve planlar sunmalıdır. Bu, açık bir şekilde konuşma ve çeşitli ortamlarda insanlarla sohbet etme ve mühendislik ve bilimsel bilgileri anlaşılması kolay kavramlara çevirme becerisini gerektirir.

Yazma Becerileri. İnşaat mühendisleri, mimarlar, peyzaj mimarları ve şehir ve bölge plancıları gibi başkalarıyla iletişim kurabilmelidir. Ayrıca seçilmiş yetkililere ve vatandaşlara projeleri açıklayabilmeliler. Bu, inşaat mühendislerinin, teknik veya bilimsel geçmişi çok az olan veya hiç olmayanlar için açık, kısa ve anlaşılır raporlar yazabilmeleri gerektiği anlamına gelir.

İlerleme
Geniş deneyime sahip inşaat mühendisleri, proje yöneticileri veya tasarım, inşaat, işletme veya bakım fonksiyonel yöneticileri gibi üst düzey pozisyonlara geçebilir.

ORTALAMA İNŞAAT MÜHENDİSİ MAAŞI NEDİR?

Ortalama İnşaat Mühendisi Maaşı

ORTALAMA MAAŞ (Aylık) 5.250
EN DÜŞÜK (Aylık) 2.820
EN YÜKSEK (Aylık) 10.940

ORTALAMA İNŞAAT MÜHENDİSİ MAAŞI NEDİR?

  • Ortalama bir inşaat mühendisi Türkiye'de 5.250 TL kazanıyor.
  • Ortalama giriş seviyesi inşaat mühendisi maaşı 2.820-3500 TL' dır.
  • İnşaat mühendisi için en yüksek ödeme yapan eyaletler California (89.341 $), Alaska (83.860 $), Nevada (89.341 $) ve New Jersey (89.341 $).
  • İnşaat mühendisi için en yüksek ödeme yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir'dir
  • En yüksek inşaat mühendisi maaşlarına sahip sektörler, hükümet, teknoloji ve profesyonel sektörlerdir.

ÖZGEÇMİŞİNİZ VE KARİYERİNİZ İÇİN 15 TEMEL İNŞAAT MÜHENDİSİ TECRÜBESİ

1. Civil 3D

Civil 3D, mimarların ve mühendislerin yapısal mühendislik projelerini planlamalarına ve tasarlamalarına olanak tanıyan bir bilgisayar yazılımıdır. Civil 3B yazılım aracılığıyla hazırlanmış bir mimari tasarım, Bilgisayar Destekli Tasarımlar (CAD) ve Yapı Bilgi Modelleme (BIM) tarafından da desteklenir. Yazılım, mimarların ve mühendislerin olası kusurları düzeltmesini ve bir binanın yapısal tasarımında hızlı ve verimli bir şekilde değişiklik yapmasını kolaylaştırır.

Civil 3d'nin inşaat mühendisi özgeçmişlerinde nasıl kullanıldığı aşağıda açıklanmıştır:
  • Civil 3D'de şu ana güzergahı tasarımı kaldırım iyileştirme/önceliklendirme çalışması Civil 3D'de sergi hazırlama ve konsept maliyet tahminleri.
  • Civil 3D kullanarak kanalizasyon hatları, su hatları, sondaj çukurları ve bordür ve oluk tasarımları için profiller oluşturuldu.
  • HydrauliCAD ve AutoCAD Civil 3D 2012 kullanarak birden fazla lagün, teleferik istasyonu, topluluk ve evsel su kuyuları tasarladı.
  • AutoCAD ve AutoCAD Civil 3D yazılımı kullanılarak menfezler, kaya geçitleri ve ahşap köprüler gibi dere geçişleri tasarlandı.
  • Tesviye, yüzey modelleme ve inşaat alanı geliştirme dahil olmak üzere AutoCAD Civil 3D kullanarak projeleri planlayın, tasarlayın ve yönetin.

2. Mühendislik Tasarımı

Mühendislik tasarımı, mühendislerin sorunları tanımak ve çözmek için kullandıkları yöntem olarak tanımlanır. Problem çözmeye yönelik kapsamlı ve esnek bir yaklaşımdır ve sürecin her adımında ihtiyaç duyulan gerekli bilgileri sağlar. Mühendislik tasarımı, bir sürecin altında yatan sorunları belirlemek ve bunları çözmenin yollarını bulmak için ekibin ortak çabasıdır.

İnşaat mühendisi özgeçmişlerinde mühendislik tasarımının nasıl kullanıldığı aşağıda açıklanmıştır:

  • Mühendislik tasarım fizibilite raporlarının, proje bütçelerinin ve proje finansmanı başvurularının bir parçası olarak ön inşaat maliyeti tahminlerini hazırlayın.
  • Telekomünikasyon kulesi, inşaat alanı, mimari ve mikrodalga mühendisliği tasarımları için inşaat belgelerinin gözden geçirildi ve denetimleri yapıldı.
  • Kamu Hizmetleri Kontrol Merkezlerinin ve ticari üretim tesislerinin inşaat mühendisliği tasarımından ve arazi geliştirme tasarımından sorumlu proje mühendisi.
  • Su arıtma tesisi ve su temini iyileştirme projeleri için mühendislik tasarımı, saha araştırmaları ve tahminleri yapıldı.
  • Bir tramvay hattı önerisi için yeraltı kamu hizmeti değişimleri ve karayolu restorasyon çalışmaları için ön mühendislik tasarımı yapıldı.

3. İnşaat Projeleri

Bir inşaat projesi, bir bina veya yapının inşa edilmesi, yeniden geliştirilmesi, yenilenmesi veya başka bir şekilde iyileştirilmesi için organize bir süreçtir. Proje aşaması genellikle daha sonra kısa bir fizibilite analizi, finansman ve planlama yardımıyla yapılan geniş bir kriter olarak başlar. İnşaat projelerinin çoğu tek seferlik işlerdir.

İnşaat mühendislerinin özgeçmişlerinde inşaat projelerinin nasıl kullanıldığı aşağıda açıklanmıştır:

  • Kalkışları/tahminleri/bütçeleri geliştirmede işbirliği yapın; 9 katlı yüksek katlı apartman ve 190 mağazalı alışveriş merkezi inşaat projeleri için yerinde ortak yönetilen ve denetlenen ticaret.
  • Konut Alt Bölümü ve Havaalanı pist inşaat projelerinin planlanması, tasarlanması, programlanması, izlenmesi inşaat maliyet kontrolü ve inşaat yönetimi.
  • Dezavantajlı toplu konut programı için proje kurucu incelemeleri yürütüldü ve inşaat projelerini ödüllendirmek için mevcut kalıntılar belirlendi.
  • İnşaat planlarının, drenaj kontrol yapılarının ve inşaat şartnamelerinin hazırlanmasını/tasarımını içeren karayolu rekonstrüksiyon projeleri tasarlayın.

4. İnşaat Belgeleri

İnşaat belgeleri, işe alan taraf tarafından sağlanan inşaat sözleşmesine dayalı olarak bir inşaat sahasının tasarımı ve planları olarak tanımlanır. Proje tasarımı protokolünün bir parçası olarak hem grafik hem de yazılı biçimdedirler.

İnşaat mühendisi özgeçmişlerinde inşaat belgelerinin nasıl kullanıldığı aşağıda açıklanmıştır:

  • Hazırlanan inşaat belgeleri; geliştirilmiş derecelendirme planları; maliyet tahminleri ve teknik özellikler; inşaat denetimi ve saha keşfi sağladı.
  • 10 sondaj kuyusu ve 23 km boru hattının sondajı ve rehabilitasyonunda inşaat belgelerini tercüme etmek için denetlenen ve geliştirilen yetenek.
  • Deneyim, ön planlama planları ve raporları hazırlamaktan inşaat mühendisliği inşaat belgeleri ve hidroloji çalışmaları geliştirmeye kadar uzanmaktadır.
  • Saha ve altyapı tasarımı ve inşaat belgelerinin hazırlanmasını içeren inşaat mühendisliği girişimleri tamamlandı.
  • Bir su arıtma tesisi için hazırlanmış inşaat belgeleri ve geliştirilmiş proje programları ve ilerleme raporları

5. Proje Yönetimi

İnşaat mühendisi özgeçmişlerinde proje yönetimi şu şekilde kullanılır:

  • Proje yönetimine yardımcı olurken, birkaç büyük projede ticari ve konut geliştirme planlarını gözden geçirmek için lider proje mühendisi ile birlikte çalıştı.
  • Sermaye projeleri için proje tasarımı, inşaat koordinasyonu ve proje yönetimi dahil inşaat mühendisliği desteği sağlayın.
  • Proje yönetimi toplantılarına katıldı ve yerinde kalite güvence programını yönetti ve değerlendirdi.
  • Müşteri temsilcileri, proje yönetimi ve Yüklenici ile koordinasyon toplantılarına katıldı.
  • Çeşitli projeler için zamanlama, bütçeleme ve tahmin dahil proje yönetimi.

İNŞAAT MÜHENDİSİ NE YAPAR?

Bir inşaat mühendisi, binalar, yollar, tüneller, otoyollar, havaalanları, köprüler, barajlar ve diğer önemli altyapı gibi büyük ölçekli kamu işleri projelerinin yapımını tasarlar ve denetler. Çoğu inşaat mühendisi özel sektörde çalışır, ancak bazıları bir devlet kurumu için çalışır. Çıktıları hemen hemen her yerdedir. Birçoğu belirli bir projede uzmanlaşır veya ulaşım, yapı mühendisliği veya jeoteknik mühendisliği gibi hedef bir mesleği uygular. Devam eden inşaatı izledikleri için çoğu zaman proje sahalarında çalışırlar.

İNŞAAT MÜHENDİSİ SORUMLULUKLARI

İşte gerçek inşaat mühendisi özgeçmişlerinden, rollerinde gerçekleştirmeleri muhtemel tipik görevleri temsil eden sorumluluk örnekleri.

  • Proje programlama gereksinimlerini yönetin ve HVAC tasarım faaliyetlerini yönetin.
  • Danışmanları ve müteahhitleri satın alın ve yönetin ve kapsamlı inşaat sözleşmesi belgeleri başlatın ve geliştirin.
  • Tasarım sorumlulukları, site düzenini, derecelendirmeyi, fırtınayı, BMP tasarımını ve hizmet tasarımını içerir.
  • Hewlett Packard yazıcıları, sunucuları, anahtarları, ince istemcileri ve Cisco telefon sistemlerini destekleyin ve sorun giderin.
  • Yeniden ev ortamını uygulamak için Ericsson CNA araçlarını, OSS'yi ve UNIX'i kullanın.
  • Ericsson CEP projesi için çalışın.
  • CADD personelini Autodesk yazılımı konusunda eğitin.
  • PVC-u pencere ve kapıların montajında ​​personeli denetler.
  • Erken dönem sivil tasarım cad yazılımı - Softdesk ile uzmanlık kazanın.
  • ArcGIS paketini kullanarak toplu taşıma rotalarını ve altyapı verilerini analiz edin ve derleyin.
  • Alt bölüm konumundan geçen mevcut taşkın yatağının analizinde HEC-RAS ve hava verilerini kullanın.
  • Tasarım çizimleri, hidrolik hesaplamalar, saha konfigürasyonu ve ArcGIS koordinasyonu geliştirin.
  • Bakım pencerelerinde gerçekleştirilen işler için ağ bildirimleri, formlar ve kesinti biletleri hazırlayın.
  • 179D vergi indirimi için uygun tesislerde kurulu HVAC, aydınlatma ve bina kabuğunu inceleyin.
  • Alt bölüm ve ticari projeler için dış geliştiriciler ve mühendisler tarafından sunulan raporlarla uyumluluğu sağlamak için HEC-RAS çalışmalarını inceleyin.
  • Genç cad teknisyenlerinin üretken olmasını ve son teslim tarihlerinin karşılanmasını sağlamak için proje yöneticisiyle çalışma programını koordine edin.
  • Yüksek vakum, iyon kaynağı, RF ve mıknatıs sistemlerinde sorun gidermeyi içeren iyileştirici ve önleyici bakım gerçekleştirin.
  • Sunucuların kablo ve etiket yönetimi, ağ ve SAN bağlantılarının sunucuların belirlenen standartlara göre kurulması.
  • Sistem içindeki katmanları güncellemek için prosedürler ve diziler oluşturarak haritaları ve coğrafi özellik verilerini CBS veritabanına sayısallaştırın.
  • İnşaat projeleri için AutoCAD tasarımları geliştirin.
  • AutoCad kullanarak telekomünikasyon endüstrisi için fiber tasarım çizim setleri üretin.
  • Doğru miktarları ve tasarımın ALDOT standartlarını ve özelliklerini karşıladığından emin olmak için tasarımcıların çalışmalarını gözden geçirin.
  • Personele ve halka mükemmel iletişim ve liderlik becerileri sağlayın ve mahkeme evraklarını gizlilik içinde etkin bir şekilde ele alın.
  • Şirket politikaları, alan kullanılabilirliği ve ekipman kısıtlamalarını hesaba katan altyapı rotalarını planlayın.
  • Tasarım sorumlulukları, kanalizasyon ana uzantısının yatay ve dikey yerleşimi, boyutlandırılması, izin verilmesi ve test edilmesinden oluşur.
  • Çalışma, kamu altyapı iyileştirmeleri için değerlendirmelerin belirlenmesini ve nihai planların ve şartnamelerin hazırlanmasını içerir.
  • Planlamacılara, tasarım mühendislerine, inşaat mühendislerine ve bakım ve trafik personeline karayolu-demiryolu koordinasyon gereksinimleri hakkında teknik iletişim sağlayın.
  • Dijital fotoğrafçılığı kullanarak yağmur suyu özelliklerini kataloglayın ve GIS veritabanına dahil edin.
  • Danışmanlar tarafından sağlanan mühendislik raporlarını ve imalat çizimlerini inceleyin ve onaylayın.
  • Yağmur suyu arıtma ve yönetim sistemleri tasarlayın.

İNŞAAT MÜHENDİSİ İŞ TANIMI

Bir inşaat mühendisinin ne yaptığını anlamaya gelince, "inşaat mühendisi olmalı mıyım?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu bölümde yer alan veriler karar vermenize yardımcı olabilir. Diğer işlerle karşılaştırıldığında inşaat mühendisleri, İstatistiklere göre 2018 - 2028 yılları arasında "ortalama kadar hızlı" olarak tanımlanan %6'lık bir büyüme oranına sahip. Aslında, 2028 yılına kadar açılması öngörülen inşaat mühendisi fırsatlarının sayısı 20.500'dür.

Ortalama olarak, inşaat mühendisinin aylık maaşı yıllık 5.250, bu da saatte 29 TL anlamına geliyor. Genel olarak konuşursak, inşaat mühendisleri yılda 55.000 ila 90.000 TL arasında herhangi bir yerde kazanırlar, bu da en çok kazanan inşaat mühendislerinin yelpazenin alt ucundakilerden 35.000 TL daha fazla kazandığı anlamına gelir.

Çoğu işte olduğu gibi, inşaat mühendisi olmak için çalışmak gerekir. Bazen insanlar meslekte çalıştıktan sonra kariyerleriyle ilgili fikirlerini değiştirirler. Bu nedenle, bir sonraki fırsatınızı bulmanıza yardımcı olabilecek diğer bazı meslekleri inceledik. Bu meslekler arasında temsili projeler, yapısal tasarımcı, yapısal mühendislik stajı ve yapısal tasarım mühendisi bulunmaktadır.

Yorum Yap