DevOps Nedir? DevOps Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

DevOps Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl DevOps Mühendisi Olunur?
DevOps Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl DevOps Mühendisi Olunur?

 DevOps Mühendisleri, şirket içindeki idari ve yazılım tabanlı faaliyetlerden sorumludur. DevOps terimi, development (geliştirme) ve IT operasyonları (BT operasyonu) olmak üzere iki terimden oluşur. DevOps modeli ile şirketin daha önce ayrı olan bölümleri bir araya getirilerek yüksek kaliteli yazılımların hızlı bir şekilde teslim edilmesi sağlanır.

Bu yazıda size bir DevOps mühendisinin görevlerini ve bu işle ilgileniyorsanız hangi gereksinimleri karşılamanız gerektiğini tanıtacağız.


Tanım: DevOps Mühendisi Nedir?

DevOps mühendisi, bir yazılım geliştiricisi ile bir sistem mühendisi arasında bir tür karışımdır, bu nedenle pratikte aynı anda hem geliştirici hem de yöneticidirler. Bu meslek, yazılım ürünlerinin tüm ürün yaşam döngüsü boyunca iki uzmanlık geliştirme alanını ve IT operasyonlarını birleştirir. Bu, yazılımın daha hızlı, yüksek kalitede ve güvenlik yönergelerine uygun olarak teslim edilmesini sağlar.

Bu nedenle DevOps, yazılım geliştirme ve sistem yönetimi alanında süreç iyileştirmeye yönelik bir yaklaşımı tanımlar. Bütünsel bir DevOps yapısı elde etmek için, süreçlerin de optimize edilebilmesi için iki alanın birlikte yakın bir şekilde çalışması gerekir. Konsept ancak ekip çalışmasının kurum kültürünün bir parçası olması ve işbirliği koşullarının yaratılması durumunda başarılı olabilir.

DevOps mühendisleri, iki alanı birleştirerek IT ​​alanında hem yazılım programlamaya hem de pratik uygulamaya aşina olurlar. Yazılım ürünlerinin optimizasyonu için DevOps mühendisleri yöneticiler, geliştiriciler ve yöneticilerle birlikte çalışır.


DevOps Mühendisi nasıl olunur önkoşullar ve beceriler

DevOps Mühendisi mesleğiyle ilgileniyor musunuz? Ancak hala hangi eğitime ihtiyacınız olduğundan ve ne yapabilmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?


Eğitim ve Çalışmalar

DevOps Mühendisi mesleğini, bir IT uzmanı olarak üniversite eğitimi alarak veya bilgisayar bilimi, işletme bilişimi veya IT alanında bir lisans eğitimi ile uygulayabilirsiniz. Hangi yolu seçerseniz seçin, yönetim alanında olduğu kadar yazılım geliştirme konusunda da bilgi sahibi olmanız kesinlikle önemlidir.

Nitelikler ve Beceriler

Profesyonel bir lisans eğitimine ek olarak, DevOps mühendisi olarak başarılı olmak için çeşitli becerilere sahip olmalısınız:

DevOps Mühendisi olarak programlama ve komut dosyası oluşturma tutkunuz olmalıdır. DevOps mühendislerinin birlikte çalıştığı tipik programlama dilleri Java, Python ve Ruby'dir. Ayrıca yönetim kısmı için Windows, Mac veya Linux için çeşitli sunucu sistemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

DevOps mühendisleri genellikle departmanlar arası ekiplerde birlikte çalıştığından, bağımsız çalışabilme becerisine ek olarak, ekibin yumuşak becerileri ve iletişim becerileri de önemlidir. Bir DevOps mühendisi olarak, alan sürekli değiştiği için yaşam boyu öğrenmeye de hazır olmalısınız.

DevOps Mühendisinin sorumlulukları nelerdir?

DevOps mühendisi olarak görevler, faaliyetler geliştirme ve IT operasyonlarının iki alanından geldiğinden çok çeşitlidir. Görevlerinden biri de şirketlerdeki yazılım platformlarının aksamadan çalışmasını sağlamaktır. Bu amaçla ürünlere tüm yaşam döngüsü boyunca eşlik edilir ve verimlilik optimize edilir.

DevOps Mühendisi olarak...

  1. İşleyen yazılım platformları sağlayacaksınız.
  2. Yazılım platformlarının bakımından ve güncelliğinden sorumlu olacaksınız.
  3. Yazılım testleri tasarlıyıp ardından bunları gerçekleştirirsiniz.
  4. Sistemi iyileştirmek için ürünleri sürekli olarak geliştireceksiniz.
  5. Meydana gelebilecek olası hataları dökümanlıyacaksınız.


Bir DevOps Mühendisi ne kadar kazanır?

Bir DevOps Mühendisi olarak, Türkiye genelinde ayda ortalama 11.600 TL kazanabilirsiniz.

Profesyonel deneyiminize, şirket büyüklüğünüze ve bölgenize bağlı olarak DevOps Mühendisi olarak yılda 150-180 bin TL'ye kadar kazanabilirsiniz.

DevOps Mühendisleri İçin Potansiyel Sektörler

Günümüzde DevOps kültürü giderek daha fazla şirkette uygulanmaktadır ve bu nedenle birçok sektörde DevOps Mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yüksek IT ​​odaklı sektörler, DevOps modeline giderek daha fazla güveniyor.

DevOps mühendisi olarak çeşitli sektörlerde çalışabilir ve çok çeşitli ürün ve hizmetler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

DevOps Mühendisi Olarak Başvuru

Herhangi bir uygulamada olduğu gibi, pratik deneyim gösterebilmeniz bir avantajdır. Tercihen sadece bir alanda, örneğin yazılım geliştirmede değil, aynı zamanda idari alanda da.

Bu meslekte bir ekip halinde çalışabilme becerisi özellikle önemli olduğundan, başvurunuzda bu tür yumuşak becerileri vurgulayabilirsiniz. Yapılacak en iyi şey, bir takımda çalışmanın size neden uygun olduğuna dair örnekler vermektir. Bu şekilde güçlü ifadelerle ikna edersiniz ve boş sözlerden kaçınırsınız.

Sonuç

DevOps Mühendisi olarak, bir tür yazılım geliştirici ve sistem mühendisi karışımısınız ve şirketteki yazılım platformlarından siz sorumlusunuz.

Mesleği uygulamak için ya bir IT uzmanı olarak mesleki eğitim almış ya da Bilgisayar Mühendisliği diplomasına sahip olmalısınız. DevOps Mühendislerine artık çok sayıda sektörde, özellikle de IT ile ilgili olanlarda ihtiyaç duyulmaktadır ve ortalama olarak ayda 11.600 TL kazanabilirsiniz.

Yorum Yap