İşinizden Nasıl Ayrılırsınız? İşten Ayrılmanın En Doğru Yolu

İşinizden Nasıl Ayrılırsınız? İşten Ayrılmanın En Doğru Yolu

Size harika bir maaş, sosyal haklar ve sektörde bilindik olan bir şirketten harika bir iş teklif edildi. Tek bir sorun var: zaten bir işiniz var.

Eski işinizi takip etmemek, yeterli bildirimde bulunmamak veya patronunuza haber vermemek cazip gelse de, ayrılacağınız şirketten olumlu bir notla ayrılmanın iyi olmasının birçok nedeni vardır. Sonuçta, zaman verdiniz; eski patronunuzdan ve iş arkadaşlarınızdan gelecek bir iş referansını mahvetmeyin.

Bu altın kuralı her zaman hatırlayın, sen bir profesyonelsin, o yüzden öyle davran. Eski işinizde herhangi bir köprü yakmadan işinizi nasıl bırakacağınıza dair bazı stratejiler.

Önce Patronunuza Söyleyin

Bazen, en son patronunuz bilir. Bu talihsiz bir durum çünkü en çok onlar etkilenecek. Unutma, ilk etapta sana bir şans verdiler. İş arkadaşlarınızdan ve meslektaşlarınızdan önce istifanızı bilme nezaketini gösterin. Size, dedikodu yoluyla öğrenmek zorunda olduklarından çok daha fazla saygı duyacaklar.

Direkt Olun, Ama Diplomatik Olun

Genellikle bir işi bırakıp başka bir iş için ayrılma nedenleriniz açıktır. Daha iyi unvan, daha fazla maaş, daha iyi çalışma saatleri, büyüme fırsatı vb. Durum buysa, ayrılma nedenlerinizi açıklamakta çok az sorun yaşamanız gerekir. Ancak ayrılmanızın asıl nedeni mutsuz olmanızsa, açıklamanızda biraz daha diplomatik olmanız gerekebilir.

Doğrudan ve dürüst olmak sorun değil, ancak eleştirmekten kaçınmaya çalışın. Unutmayın, sonuçta onlar hakkında değil, sizinle ilgili. Yeni bir iş bulmak için hedeflerinizin ne olduğuna odaklanın. Pozitif kalın ve devam edin.

Dikkate alınması gereken başka bir şey de, patronunuz bir karşı teklifte bulunursa nasıl tepki vereceğinizdir. Doğru koşullar altında kalır mıydınız? Eğer öyleyse, şimdi gerçek bir kaldıracınızın olduğu zamandır. Sizi orada tutmak için ne gerektiğini iyice düşünün ve söylemeye hazır olun.

Bol Bol Haber Verin

Patronunuza ve iş arkadaşlarınıza yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri, önceden haber vermeden işten ayrılmaktır. Ayrılıyor olsanız bile, orada olsanız da olmasanız da üzerinde çalıştığınız projelerin tamamlanması gerektiğini unutmayın.

İki hafta önceden haber verilmesi iyi olsa da, bundan daha azı herkesin boşlukları doldurmak için çabalamasına neden olabilir. Çoğu durumda, yeni işvereniniz, bildirimde bulunmanızı bekleyecek ve hatta sorumlu davrandığınız için size hayran kalacaktır. Ne de olsa kendileri için daha azını istemezlerdi.

Temellerinizi Koruyun

İşten ayrılmadan önce, işe alındığınızda imzalamış olabileceğiniz herhangi bir sözleşmeyi ihlal etmediğinizden emin olmak için sözleşmenizi gözden geçirin. Örneğin, rekabet etmeme maddesi imzaladınız mı?

Şirketin gizlilik ilkeleriyle çelişebilecek ticari sırlar veya başka herhangi bir şey içeren belgeleri kendinize e-postayla göndermeyin.

Biriktirmiş olabileceğiniz senelik izinler veya ödenmemiş mesai ücretleri için tazminat aldığınızdan emin olun. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler, telefonlar ve evet, arabalar da dahil olmak üzere herhangi bir şirket malını iade etmeyi unutmayın.

Gemileri Yakarak Değil Açık Bir Kapı Bırakarak Bırakın

Çıkış şekliniz, işteki önceki başarılarınız kadar performansınızın ve bütünlüğünüzün bir yansımasıdır. Şimdi gevşemenin zamanı değil. Patronunuz ve iş arkadaşlarınız, ayrılmadan önce elinizden geldiğince çok sayıda yarım kalmış işi tamamlamanız konusunda size güveniyorlar. Hayatlarını kolaylaştırırsanız, parlak, sepya tonlarında hatırlanacaksınız. Ama değilse, gelecekte bazı oldukça mülayim onaylara hazır olun.

Yorum Yap