SAP Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

SAP Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Bir SAP Consultant (= SAP danışmanı) olarak, SAP yazılımında uzmanlaşmış bir BT danışmanısınız. Göreviniz, şirketlerde SAP çözümünün uygulanmasını ve çalışanların eğitimini içeriyor. SAP danışmanları bu nedenle BT ve iş arasındaki arayüzde çalışır.

Bu yazıda bir SAP danışmanı olarak sizi hangi görevlerin beklediğini ve hangi gereksinimlere ihtiyacınız olduğunu öğreneceksiniz.

Tanım: SAP Danışmanı nedir?

SAP danışmanları, şirkette SAP yazılımını uygulayan uzman BT danışmanlarıdır . Optimum çözüm için SAP yazılımı, müşterinin gereksinimlerine göre yapılandırılmalı ve bireysel olarak uyarlanmalıdır. Bu, hem iş bilgisi hem de geniş BT uzmanlığı gerektirir. Ancak bir SAP danışmanının işi, yazılımın başarılı bir şekilde uygulanmasıyla bitmez. Şirket içindeki çalışanlar daha sonra onu kullanmak için eğitilmelidir.

Bu nedenle, SAP danışmanları yazılımın tanıtılmasından kullanıcı eğitimine kadar dahil olduklarından, görevlerin kapsamı çok geniştir. Buradaki zorluk, SAP yazılımının faydalarını şirketin süreçleriyle karlı bir şekilde ilişkilendirmektir.

Nasıl SAP Danışmanı Olunur? Önkoşullar ve Beceriler

SAP danışmanı işiyle ilgileniyor musunuz? Ancak hala hangi eğitime ihtiyacınız olduğundan ve ne yapabilmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?

Eğitim ve Çalışmalar

SAP danışmanları genellikle bilgisayar mühendisliği, işletme informatiği veya endüstri mühendisliği diplomasına sahiptir . SAP yazılımının uzmanlık bilgisi, doğrudan üretici veya diğer sağlayıcılar tarafından düzenlenen kurslarda öğrenilir. SAP danışmanı terimi yasal olarak korunmadığı için gerekli bilgiye sahip herkes teorik olarak kendisine böyle diyebilir. Ancak çoğu durumda, danışmanlar yalnızca SAP ile uzun yıllara dayanan deneyime sahip oldukları ve uygun şekilde sertifikalandırılmış oldukları takdirde tanınırlar.

Bu nedenle, profesyonel dünyada bir SAP danışmanı olarak tanınmanın iki yolu vardır. Ya sertifikalı SAP danışmanı eğitimi ile uygulamalı proje deneyiminin bir kombinasyonu ya da SAP danışmanı olmak için özel ileri eğitim. Sonuç olarak, kariyer değiştirenler SAP danışmanı olarak da başlayabilirler.

Nitelikler ve Beceriler

SAP yazılımı ve işletme yönetimi konusunda profesyonel bir derece ve uzmanlık bilgisine ek olarak, bir SAP danışmanı olarak başarılı olmak için çeşitli becerilere sahip olmalısınız.

SAP çözümünün başarısı için şirket durumuna bireysel adaptasyon esastır. Bu nedenle SAP danışmanları diğer insanlarla empati kurabilmeli ve iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Belirli koşullar altında, şirketin kendisi henüz SAP yazılımının nasıl kullanılabileceği konusunda kesin bir fikre sahip değil. SAP danışmanlarının görevi bu nedenle şirket süreçlerini analiz etmek ve ardından SAP sistemini buna göre uyarlamaktır. Bu nedenle müşteri odaklı çalışma çok önemlidir.

Yeni yazılımların tanıtılması bazen kullanıcılar arasında anlaşmazlıklara yol açabilir. Bunun önüne geçebilmek için SAP çözümünün ustaca uygulanmasının yanı sıra danışmanın da belli bir oranda empatiye ihtiyacı var .

SAP Danışmanının Görevleri Nelerdir?

SAP danışmanlarının, iş süreçlerini optimize etmek için SAP yazılımını şirketlere tanıtma görevi vardır. İlk olarak danışmanlar yazılımla ilgili talepleri belirler. Bu amaçla şirket süreçleri analiz edilerek bireysel bir uyum sağlanır.

Optimum SAP çözümü geliştirilip uygulandıktan sonra çalışanlara eğitim verilir. Herkesin yazılımla çalışabilmesi için yazılımı iş birimine açıklamak bir SAP danışmanının görevidir.

Daha sonra SAP danışmanları şirkete destek vermeye devam eder ve gerekirse yazılımda ilave geliştirmeler yapar.

Bir SAP Danışmanı ne kadar kazanır?

SAP danışmanları yüksek talep görmektedir ve en çok kazananlar arasındadır . Computerwoche'a göre , danışmanlar beş yıllık mesleki deneyimden sonra Yıllık 200.000 €'ya kadar kazanabilirler. Ortalama olarak, BT uzmanları Türkiye'de ayda 8.100 TL kazanıyor.

SAP Danışmanları İçin Potansiyel Sektörler

SAP danışmanları birçok farklı sektörde, örneğin bankalarda, sigorta şirketlerinde veya endüstride çalışabilirler . Hem büyük hem de orta ölçekli şirketler, SAP danışmanlarının bilgi birikimine ihtiyaç duyar.

Hangi SAP çözümünde uzmanlaştığınıza bağlı olarak bu, sektörü de belirleyebilir. Bununla birlikte, temel olarak, mesleğe hala yüksek talep var ve SAP danışmanları buna bağlı olarak çeşitli endüstrilerde talep görüyor.

SAP Danışmanı Olarak Başvuru

Her uygulamada olduğu gibi, pratik deneyim bir avantajdır. Bu tür deneyimler, iş unvanı korunmadığı için SAP danışmanları için daha da önemlidir. Açık pozisyonlara başvurursanız, daha önce SAP danışmanlık firmalarında çalıştıysanız şansınız daha yüksektir.

Sosyal becerileri vurgulamak da faydalı olabilir. Bunun nedeni SAP danışmanlarının da personelin isteklerine cevap vermek zorunda olmasıdır.

Sonuç

SAP Danışmanları Gelecek Vaat Eden Beklentilere Sahiptir ve...

  • Şirketlere özel olarak uyarlanmış SAP yazılımını uygular.
  • Girişten kullanıcı eğitimine kadar şirketlerle ilgilenin.
  • Farklı sektörlerde çalışabilir, örneğin bankalarda, sigorta şirketlerinde veya endüstride.
  • Ayda ortalama 8.100 TL kazanın.

Yorum Yap