Analist Nedir? Ne İş Yapar? Analist Nasıl Olunur?

Analist Ne İş Yapar?

Analist Nedir? Ne İş Yapar? Analist Nasıl Olunur?

Analistler, işletmelere, devlet kurumlarına ve bireylere finansal ve ticari kararlar konusunda rehberlik eder. Bir analist, iş performansı hakkında veri toplar ve istatistiksel raporlar geliştirir. İyileştirme alanlarını belirler ve süreçleri kolaylaştırmak için önerilen bir plan oluştururlar. İş verimliliğini şu şekilde gözden geçirirler:
  • İş performansını yansıtmak için hangi verilerin izlenmesi gerektiğini belirleme
  • İş sektörlerinde veri toplamak için istatistiksel yöntemler kullanmak
  • İş stratejilerinin etkinliğini ölçmek
  • Kolay yorumlanabilir raporlar yazmak
  • Operasyonel süreçleri iyileştirmek için bir plan geliştirmek
  • Değişiklikleri uygulamak için yönetim ekibiyle birlikte çalışmak

Ortalama Maaş

Çoğu analist tam zamanlı çalışanlardır, ancak bazıları bağımsız yükleniciler olarak çalışabilir. Analistlerin maaşları, işverenin sektörü ve coğrafi konumu ile çalışanın iş deneyimi ve eğitim düzeyine bağlı olarak değişmektedir.

Kıdemli Analist en düşük 7.180 ortalama 10.510 en yüksek 15.140 TL kazanabilirken,
Analist en düşük 2.820 ortalama 6.080 en yüksek 12.500 TL kazanabilir. 

Analist Olma Gereksinimleri

Bir analist pozisyonu elde etmek, aşağıdakiler dahil olmak üzere, başvurduğunuz rolün düzeyiyle ilgili bazı arka planlar gerektirir:

Eğitim

Analist rolleri genellikle matematik, işletme, ekonomi, bilgisayar bilimi veya ilgili başka bir disiplinde lisans derecesi gerektirir. Analistler çeşitli sektörlerde çalışırlar ve derecenizin başvurduğunuz iş alanıyla ilgili olması yararlı olabilir. Veri madenciliği, matematik, finans, iletişim, bilgi teknolojisi ve analitik dersleri almak, bir analist kariyer yolu arayan bireyler için yararlıdır.

Öğretim

Bir analist, üniversite kursları, stajlar ve giriş seviyesi iş deneyimleri yoluyla eğitim alır. Kurslar, analistlerin sektörlerine girmek için gerekli olan temel bilgi ve becerileri öğrenmelerini sağlar. Öğrenciler, analist teorilerini bir iş ortamında veya bir devlet kurumunda uygulamak için staj yapabilirler. Birçok işveren, işlerinin karmaşıklığını öğrenmek için yeni analistlere kısa iş başında eğitim sağlayacaktır. 

Sertifikalar

Sertifikalar bir analistin bilgisini kanıtlar ve kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olur. Bir analist, deneyim seviyeleri ilerledikçe değişen seviyelerde sertifikalar kazanabilir.

Yetenekler

Analistler, matematik, teknoloji, işbirliği, araştırma ve müşteri geliştirme dahil olmak üzere birçok alanda yeteneklidir. Başarılı bir analist, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli beceri ve niteliklere sahiptir:

Matematiksel beceriler

Analistler, sayılarla çalışmak ve formülleri kullanarak denklemleri çözmek konusunda rahat olmalıdır. İstatistik, hesap, cebir ve problem çözme yöntemleri bilgisi, matematiksel becerilerin temel bileşenleridir. Bir analist, verileri derlemek, finansal performansı gözden geçirmek ve işin başarısını ölçmek için matematiği kullanır.

Detaylara Dikkat

Bu yumuşak beceri, görevlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasını ve verilerin gözden geçirilmesini gerektirir. Bir analist, veriler tarafından verilen sonuçların tüm yönlerini dikkate almalı ve ayrıntılı raporlar yazmalıdır.

Girişim

Bu kalite, projeleri bağımsız olarak tamamlama motivasyonuna sahip olmayı içerir. Bir analist, bu beceriyi, iş yüklerini ve birden fazla projeyi sürekli denetim olmaksızın aynı anda yönetmek için günlük olarak kullanır. 

Teknik Beceriler

Analistler, verileri toplamak, düzenlemek ve gözden geçirmek için teknolojiyi kullanır. Ayrıca, verilerinin sonuçlarına ilişkin raporlar ve sunumlar hazırlamak için Microsoft Office ve Adobe Analytics gibi yazılımları kullanırlar.

Araştırma Becerileri

Araştırma, tam bir inceleme için gerekli tüm gerçekleri ve verileri elde etmek için konunun ayrıntılı bir incelemesini gerektirir. Analistler, işletmenin verimliliğini ölçmek için işletmenin finansmanını, ürününü ve genel performansını araştırır.

İletişim

Düşünceleri, verileri ve tavsiyeleri yazılı tekliflerde ve sözlü sunumlarda etkili bir şekilde ifade etme yeteneği, güçlü iletişim becerilerinde önemlidir. Analistler, bir işletmenin verimliliğini artırmak için verilerinin sonuçlarını toplamak ve paylaşmak için ekipleriyle günlük olarak iletişim kurar. 

Analist Nedir? Ne İş Yapar? Analist Nasıl Olunur?

Analistlerin Çalışma Ortamı

Çoğu analist, aşağıdaki özellikleri gerektiren bir ofis ortamında çalışır:
  • Bilgisayarlı bir masada bazen uzun süre oturmak
  • Gün boyunca toplantılara katılmak
  • Müşterileri ziyaret etmek veya veri toplamak için gerektiği gibi seyahat etmek
  • Veri toplamak, analiz etmek ve sunmak için bireysel veya ekiple çalışmak
Analistler, aşağıdakiler gibi çeşitli sektörlerde çalışabilir:
  • Finans
  • İşletme
  • Devlet
  • Sağlık hizmeti
  • Sigorta

Nasıl Analist Olunur?

Analist olmak için şu adımları izleyin:

1. Bir lisans bölümü mezun olun

Hemen hemen tüm analistler, iş veri setlerini değerlendirme becerilerini öğrendikleri bir lisans derecesine sahiptir. Birçok analist, iş fırsatlarını genişletmek ve kazanç potansiyellerini artırmak için yüksek lisans veya başka bir yüksek derece kazanmaya devam ediyor. Lisans dereceniz ekonomi, bilgisayar bilimi, matematik veya mühendislik olabilir.

2. Derecenizi bilgisayar kurslarıyla tamamlayın

Analistler öncelikle dijital yazılımda çalıştıkları için bilgisayar okuryazarlığı bir endüstri gereksinimidir. Bilgisayar kullanım düzeyi sektöre göre değişir, ancak analist genellikle şirketin BT departmanı ile genel iş sektörü arasında bir bağlantıdır. Ne kadar çok bilgisayar programlama ve teknik bilginiz varsa, analist olmaya o kadar hazır olursunuz.

3. Sektör gereksinimlerine aşina olun

Bazı işverenler, Uluslararası İş Analizi Enstitüsü gibi sektöre özel bir sertifikaya sahip olmanızı isteyebilir. Diğer endüstri gereksinimleri, eleştirel düşünme, iletişim ve analitik becerileri içerir. Sektörle ilgili gruplara dahil olmak, bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak ve çeşitli analist nişleri için gereksinimleri öğrenme fırsatları sağlayacaktır.

4. Stajyerlik arayın

İlgili deneyim kazanmak için lisans dersleriniz sırasında staj yaparak kariyerinize erken bir başlangıç ​​yapın. İlginizi çeken bir alanda veya sektörde staj bulmaya çalışın. Stajlar, profesyonel ağınızı oluşturmanıza ve sektör içinde okuldan sonra iş bulmanıza yardımcı olabilecek bağlantılar kurmanıza yardımcı olacaktır. 

5. İş başvurusunda bulunun ve mülakata hazırlanın

Bir analist işi için görüşme yaparken, eleştirel düşünme gibi yumuşak becerilere ek olarak eğitiminizi de vurgulamak önemlidir. Analist rolü için, karmaşık veri analizlerinde ve bilgisayarlarda teknik becerilerinizi vurgulayın. Derlediğiniz istatistiksel rapor örneklerini paylaşmaya ve üstesinden gelmeniz gereken veri zorluklarını açıklamaya hazır olun.

Analist İş Tanımı Örneği

Şirketimizin Genel Müdürlüğünde değerlendirilmek üzere Olay ve Problem Yönetimi Departmanı’nda şirket bünyesinde kullanılan ana ve uydu sistemlerinin talep ve problemlerini karşılamak, iyileştirmeleri yapmak ve bütün süreçleri  yürütecek aşağıdaki niteliklere sahip Analist arayışımız bulunmaktadır.

Genel Nitelikler

Aşağıdaki istenen nitelikler bir sigorta şirketi tarafından istenen nitelikler tecrübelerdir, firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir.

Olay ve Problem Yönetimi departmanı bünyesinde konumlandırmak üzere;

  • Üniversitelerin Matematik, Mühendislik, MIS, İstatistik veya ilgili bölümlerinden mezun,
  • MS Office programlarını etkin kullanabilen,
  • SQL - PL/SQL konusunda bilgi sahibi,
  • Düzenli raporlama alışkanlığı olan ve dökümantasyona önem veren,
  • Yazılım geliştirme hayat döngüsü konseptleri, süreçleri, pratikleri ve prosedürleri ile ilgili genel kabul görmüş metodolojiler  hakkında bilgi sahibi olan,
  • Araştırmayı seven, yaratıcı, analitik düşünme becerisi gelişmiş,
  • Planlama ve organizasyon yönü kuvvetli,
  • Problem çözme ve önceliklendirme becerisine sahip,
  • Yoğun iş temposuna ve takım çalışmasına uyum sağlayabilecek, sorumluluk sahibi
  • Müşteri odaklı, ikna/ifade ve iletişim yönü güçlü,
  • Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilecek,

İş Tanımı

  • Şirket bünyesinde kullanılan ana ve uydu yazılım sistemleri ile ilgili, talep takip sistemi veya e-posta ile gelen talep ve problemleri karşılamak,
  •  İhtiyaç doğrultusunda sistemle ilgili tüm iyileştirme ve geliştirme süreçlerine destek olmak,
  • Sistemsel ihtiyaçların tespiti, analizi ve dokümantasyonunu sağlamak,
  • İlgili iş birimleri ve tedarikçiler ile iletişim ve koordinasyonu sağlamak, problem ve taleplerin zamanında çözülmesini sağlamak,
  • Problemleri inceleyip çözüm üretmek veya ilgili birim veya tedarikçiye yönlendirerek takibini yapmak,
  • Projelerin ve taleplerin, planları doğrultusunda ilerleyişini takip etmek,
  • Tedarikçilerin ve kendi biriminin SLA sürelerine uyumunu takip etmek ve raporlamak,
  • Kullanıcılara talepleri hakkında periyodik olarak geri bildirimde bulunmak,
  • Testleri gerçekleştirmek, kullanıcı testlerini organize etmek, test sonuçlarını denetlemek,
  • Projelerin planlanana uygun bir şekilde tamamlanması için gerekli tüm çalışmaları yürütmek,
  • Yöneticisine belirlenen periyodlarla durum raporu sunmak.

Yorum Yap